Biyolojik ürün uygulamalarının kuru fasulyede verim ve kalite unsurları üzerine etkileri
Effects on yield and quality parameters in dry bean cultivation of biological product applications
  1. Tez No: 577590
  2. Yazar: HATİCE BAŞTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Salisilik asit, Naftalen asetik asit, Glisin betain, çevre dostu tarım, fasulye, Salicylic acid, Naphthalene acetic acid, Glycine betaine, eco-friendly agriculture, bean
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) yüksek protein içeriği ve insan beslenmesindeki faydaları nedeniyle İç Anadolu Bölgesindeki en önemli tarla bitkilerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada, bazı biyolojik ürünlerin (Salisilik asit (SA), Naftalen Asetik Asit (NAA), Glisin Betain (GB)) ve kombinasyonlarının [(SA+NAA), (SA+GB), (NAA+GB) ve (SA+GB+NAA)], Konya ekolojisinde yaygın üretimi yapılan Alberto çeşidinde kuru fasulye verim ve kalite unsurları üzerine olan etkilerini belirlemek amacıyla 2018 yılında tarla koşullarında Tesadüf Blokları Deneme Deseni'ne göre gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, en uzun bitki boyu 84.07 cm ile SA+GB+NAA uygulaması ile elde edilirken bu karışımın bitki boyu üzerine olan etkisi %28.40 olarak belirlenmiştir (p≤0.05). En fazla ana dal sayısının 3.47 ve 3.40 adedi ile SA ve GB+NAA uygulamalarıyla ve ilk bakla yüksekliği en fazla 8.77 cm ile NAA uygulaması ile elde edilmiş ancak hiçbir uygulamanın istatistiki olarak ana dal sayısı ve ilk bakla yüksekliği üzerine önemli bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Denemelerimizde en fazla bakla sayısı 33.73 adet/bitki ile GB uygulaması %51.93 oranında başarı göstermiştir. Baklada en fazla tane sayısı 5.47 adet ile SA+GB+NAA (%28.10), en yüksek bin tane ağırlığı 425.13 g ile SA+NAA (%18.49), en yüksek tane verimi 546.51 kg/da ile SA+NAA (%38.27), en yüksek protein oranı %28.43 ile GB (%15.10), en yüksek protein verimi 133.14 kg/da ile SA+NAA (%43.91), en yüksek kök yaş ağırlığı 7.82 g ile GB+NAA (%44.81), en yüksek kök kuru ağırlığı 2.49 g ile GB+NAA (%35.32) uygulamalarıyla elde edilmiştir. Sonuç olarak, Alberto kuru fasulye çeşidinde ve İç Anadolu koşullarında, tek başına ya da karışım halinde SA, NAA ve GB uygulamalarının (200 ml / 100 L su) bazı verim parametreleri üzerinde kontrol bitkilere oranla önemli düzeyde artışlara neden olmuştur. Bu kimyasalların fasulye üretiminde kullanımlarının, çevre dostu, organik ve sürdürülebilir tarım içerisinde üreticilere önerilebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The bean (Phaseolus vulgaris L.) are considered to be one of the most important field crops in the Central Anatolia Region due to their high protein content and benefits in human nutrition. In this study, some biological products (Salicylic acid (SA), Naphthalene Acetic Acid (NAA), Glycine Betaine (GB)) and combinations of [(SA + NAA), (SA + GB), (NAA + GB) and (SA + GB + NAA)], In order to determine the effects on yield and quality components of Alberto cultivar which is widely produced in Konya ecology, experiments were conducted in Randomized Blocks Experimental Design in field conditions in 2018. According to the findings, the longest plant length was obtained by SA + GB + NAA application with 84.07 cm while the effect of this mixture on plant height was determined as 28.40%. The highest number of major branches was obtained by SA and GB + NAA applications with 3.47 and 3.40, and the first pod height was 8.77 cm with NAA application, but no application had a significant effect on the number of main branches and first pod height. In our experiments, the maximum number of pods 33.73 units / plant with 51.93% success in GB application. The maximum number of grains per pod 5.47 units with SA + GB + NAA (28.10%), the highest thousand grain weight 425.13 g SA + NAA (18.49%), the highest grain yield 546.51 kg / da with SA + NAA (38.27%) , the highest protein content 28.43% GB (15.10%), the highest protein yield 133.14 kg / da with SA + NAA (43.91%), the highest root age weight 7.82 g with GB + NAA (44.81%), the highest root dry weight of 2.49 g with GB + NAA (35.32%) applications were obtained. As a result, the Alberto cultivar caused significant increases in yield parameters of SA, NAA and GB applications (200 ml / 100 L water) compared to control plants in dry bean plant and Central Anatolia conditions. It is thought that the use of these chemicals in bean production can be recommended to producers in environment friendly, organic and sustainable agriculture.