A cultural developmental perspective on differences in adolescents' judgments about moral values at different ages
Farklı yaş gruplarındaki ergenlerin çeşitli ahlaki değerlere ilişkin tutumlarındaki farklılıkların kültürel gelişimsel perspektiften incelenmesi
- Tez No: 577603
- Danışmanlar: PROF. DR. DIANE SUNAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: kültürel gelişimsel perspektif, ahlak, ergenlik, üç etik yaklaşımı, dini eğitim, dini pratik, kültür, cultural developmental framework, morality, adolescence, three ethics, religious education, religious practice, culture
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Ahlak psikolojisi son dönemlerdeki yeni kavramlar, teoriler ve modeller tarafından değişmiş ve dönüşmüştür. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'deki ergenlerin ahlaki gelişimini kültürel-gelişimsel perspektiften inceleyen deneysel bir çalışma yapmaktır. Bu perspektif, kültürler arasında ve yaşam süresi boyunca değişebilen üç etik (Özerklik, Topluluk ve Din) yaklaşımını önermektedir. Bu çalışmada, dört farklı yaş grubundan ergenlerin (12-13 yaş, Grup 1; 14-15 yaş, Grup 2; 16-17 yaş, Grup 3; 18-29 yaş, Grup 4) Etik Değerler Ölçeği'ne (EDÖ) verdikleri cevaplar ışığında ahlaki dünya görüşlerinin gelişimi araştırılmıştır. Ayrıca, bu yaş gruplarındaki ergenlerin üç etik dünya görüşünü benimseme düzeylerinin dini eğitim (okul dışında herhangi bir dini eğitim alınıp alınmaması) ve günlük yaşamda din pratiklerine ayrılan zaman ile ilişkisi araştırılmıştır. Bu araştırmanın sonuçları, yaşın, dini eğitimin ve dini pratiklere ayrılan zamanın üç etik kullanımı ile ilişkili olduğunu ve özellikle, Özerklik etiğinin benimsenmesinin yaş gruplarına göre değişmediğini, Topluluk ve Din etiğinin yaşla birlikte azaldığını ve dini eğitim ve dini pratiğin daha yüksek Din etiği benimsemesi ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Bu çalışma (1) ergenlik döneminde ahlaki değerlerin nasıl geliştiğinin; (2) dini eğitim ve ahlak gelişim süreci arasındaki ilişkinin; (3) dini pratiklere ayrılan zaman ile ahlak gelişim süreci arasındaki ilişkinin; (4) bu çalışmadan elde edilen verileri diğer ülkelerde yapılan önceki çalışmalarla karşılaştırarak, ahlak gelişimi sürecinde kültürlerarası benzerliklerin ve farklılıkların anlaşılmasına katkıda bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Recently, the psychological study of morality has been transformed by new concepts, theories and models. The purpose of this study is to carry out an empirical study investigating moral development of adolescents in Turkey using a cultural-developmental framework. This framework proposes three ethics (Autonomy, Community and Divinity) that may vary across cultures and across the lifespan. The study investigated the development of moral worldviews of adolescents at four different age groups (12-13 years, Group 1; 14-15 years, Group 2; 16-17 years, Group 3; and 18-29 years, Group 4) in responding to the Ethical Values Assessment (EVA) and further whether the adolescent's endorsement of the three ethics is related to religious education (whether or not the student has taken any special religious course outside of school) and how much time they spend on religious practices in their everyday lives. The results showed that age, religious education and religious practice were all related to the use of three ethics, specifically that, although endorsement of the Autonomy ethic did not vary across the age groups, both Community and Divinity declined with age, while both religious education and religious practice were related to higher endorsement of Divinity. This study contribute to the understanding of (1) how moral values develop across adolescence; (2) the relation between religious education and the development process; (3) the relation between religious practice and the development process; (4) cross-cultural similarities and differences in the development process, by comparing data from this study with previous studies done in other countries.