Baudrillard'ın simülasyon kuramı bağlamında yoksunluktan yoksulluk üretimi: Güle Güle Oturun programı örneği
A production of deprivation from poverty in the contex of baurdrillard's the simulation theory; An examples of television shows program 'Güle Güle Oturun'
- Tez No: 577604
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SONER YAĞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, İşletme, Journalism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tüketim, Simülasyon, Yoksunluk, Yoksulluk, Göstergebilim, Consumption, Simulation, Poverty, Deprivation, Semiotics
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Tüketim ilk anlamıyla bir takım ihtiyaçlarımızın giderilmesi için gerekli olan bir unsur olurken, günümüzde haz ve tatminin temel alındığı bir kültür anlamını taşımaktadır. 20. yüzyıl itibariyle ortaya çıkan her meta artık tüketilmek üzere tekrar tekrar üretilmekte ve kişinin ruhsal boşluğunu tamamlamayı amaçlamaktadır. Bu amacın yerine getirilmesi için bir medya çıktısı olarak TV programları da büyük ölçüde yönlendirici olarak kullanılmaktadır. Televizyonda yayınlanan programlar bireyi daha fazla tüketime yönlendirerek gerçek olmayan bir gösterge ile haz ve benlik üzerinden üretim sağlamakta ve bunu yaparken kişinin mevcut yoksunluğunu kullanmaktadır. Kişinin tüketim için elde edemediği meta vb. ögelerin kendisinde birtakım yoksunluk haline dönüşümü sağlanırken, bu durum yapılan yayınlar ile yoksulluğun bir çıktısı olarak gösterilmektedir. Gerçek olmayan bu yoksulluk durumuna yine yapılan TV yayınlarının verdiği mesaj ile gerçek olmayan yapay bir çözüm sunulmakta ve kurtuluş yolu olarak bir simülasyon evreni yaratılmaktadır. Tüketim kültürü ve ideolojisi perspektifinde eleştirel bir analizin hedeflendiği bu çalışmada temel sorun televizyon yayınları ile bireyin içerisinde bulunduğu yoksunluğun yoksulluk olarak anlamlandırılması ve bunu ikame yöntemlerle çözümlenmeye çalışılmasıdır. Bu bakımdan çalışmanın birinci bölümünde tüketim kültürünün kavramsal olarak açıklaması yapılırken, Marksist, Weberci ve postmodern tüketim kuramları bağlamında tartışması sürdürülmekte, ardından simülasyon kuramı perspektifinde gerçekliğin dönüşümü ve medya çalışmalarında simülasyon ele alınmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünde yoksunluk ve yoksulluk kavramlarının analizi yapılarak, medyada inşa yöntemine değinilmekte, haz ve tatmin üzerindeki etkisi araştırılmaktadır. Çalışmanın son bölümünde ise simülasyon kuramı bağlamında yoksunluğun yoksulluğa dönüşümünde televizyon yayınlarının etkisi ele alınarak, çalışmaya konu olan TV programının analizi göstergebilimsel yöntem ile yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the first sense, while Consumption becomes an essential element for meeting our needs, today is a culture based on pleasure and satisfaction. By the 20th century, every commodity that has emerged is produced repeatedly for consumption and aims to complete one's spiritual emptiness. In order to fulfill this purpose, TV programs as a media product are also widely used as a router. While the programs broadcast on television direct the individual to more consumption by using the person's current deprivation, It provides production through pleasure and self by using non-real indicators. While the transformation of the commodities that a person does not have for consumption into some deprivation is ensured, this situation is shown as an output of poverty with the publications. This unreal poverty situation, a non-real artificial solution is offered and a simulation universe is created as a way of salvation with the message given by TV broadcasts. The main problem in this study, which aims at a critical analysis from the perspective of consumer culture and ideology, transforming the deprivation of the individual as a poverty through television broadcasts and to try to solve it by substitution methods. In this respect, while the conceptual explanation of consumer culture is explained in the first part of the study, it continues to be discussed in the context of Marxist, Weberian and postmodern consumption theories. In the perspective of simulation theory, are discussed transformation of reality and simulation in media studies. In the second part of the study, the concepts of deprivation and poverty are analyzed, construction methods in the media are discussed and its effect on pleasure and satisfaction is investigated. In the last part of the study, in the context of simulation theory, the effect of television broadcasts on the transformation deprivation to poverty is discussed and the TV program, which is the subject of the study, is analyzed by semiotic method.