Endüstri 4.0 ile teknoloji bağımlılığı ilişkisinde iş özerkliğinin rolü
The role of work autonomy on the relation between industry 4.0 technology commitment
- Tez No: 577656
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0, İş Özerkliği, teknoloji bağımlılığı, internet bağımlılığı, bilgisayar bağımlılığı ve sosyal medya bağımlılığı, Industry 4.0, Business Autonomy, technology addiction, internet addiction, computer addiction and social media addiction
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Günümüz rekabetçi ortamı, işletmelerde orta kademe yöneticilerinim Endüstri 4.0, bağımlılık ve iş özerkliği bakımından algıları anket yoluyla ölçülmüştür. Tez araştırmasında bu değişkenler araştırılmıştır. Tez çalışmasının birinci bölümünde, problemin tespiti, çalışmanın amacı, araştırmanın metodolojisi ve tez ünitelerinin planı verilmiştir. Tez çalışmasının ikinci bölümünde, Endüstri 4.0 ile ilgili bir literatür araştırmasına yer verilmiştir. Tezin üçüncü bölümünde, iş özerkliği ve bağımlılık incelenmiştir. Özellikle Endüstri 4.0 ile ilişkili varsayılan teknoloji bağımlılığı, internet bağımlılığı, bilgisayar bağımlılığı ve sosyal medya bağımlılığına yer verilmiştir. Tezin dördüncü bölümünde, literatür çalışması yapılan değişkenlerin ölçekleriyle tasarlanan anketin kolayda örnekleme yoluyla uygulanması ve bu uygulama ile elde edilen verilerin istatistiki analizlerine yer verilmiştir. Sonuç olarak araştırma bulgularından yola çıkarak, hipotezler test edilmiş, seçilmiş değişkenler arasındaki ilişkiler ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In today's competitive environment, perceptions of mid-level managers in enterprises in terms of Industry 4.0, dependency and business autonomy were measured through surveys. These variables were investigated in the thesis research. In the first part of the thesis, the determination of the problem, the aim of the study, the methodology of the research and the plan of the thesis units are given. In the second part of the thesis, a literature research about Industry 4.0 is given. In the third part of the thesis, work autonomy and dependence are examined. In particular, technology 4.0, internet addiction, computer addiction and social media addiction related to Industry 4.0 are included. In the fourth part of the thesis, the questionnaire which is designed with the scales of the literature studies is carried out by easy sampling and statistical analysis of the data obtained with this application is given. As a result, hypotheses were tested based on the findings of the research and the relationships between the selected variables were revealed.