X-ışın fotogrametrisinin ortapedide üç boyutlu kullanılması
The use of x-ray photogrammetry with three-dimensional in orthopedia
- Tez No: 57769
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAY TÜDEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: X-Rays, X-Ray Photogrammetry, Radiograph. VI
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarda, çeşitli meslek disiplinleri bir arada çalışma yoluna gitmektedirler ve bilimsel alanda söz konusu disiplinlerin birbirlerine ihtiyaçları oldukları aşikardır. Özellikle bu disiplinler arasında fotogrametri ile tıp bilimlerinin ortaklaşa bazı bilgileri kullandıkları gözlenmektedir. Tıpta ve endüstri alanlarında da fotogrametrinin kullanılması gün geçtikçe yaygın bir hale gelmektedir. Bu alanlarda kullanılan fotogrametri, esasları itibariyle klasik fotogrametrinin hemen aynısıdır. Ancak tıpta ve endüstride teknik olarak x-ışmları kullanılmaktadır. Bu çalışmada, X-xşxn Fotogrametrlsi ortopedik bir alanda kullanılmıştır. Herhangi bir ortopedik uzva x-ışmları gönderilerek, üç boyutlu görüntü elde edilmiştir. Elde edilen bu görüntüler üzerinde, şekli yeniden geometrik ve fiziksel olarak ortaya çıkarmak için bir takım ölçüler yapılmıştır. Çalışma sonucunda, insan vücuduna çekilen bir röntgen filmi sadece iki boyutta incelenebilmesine rağmen, x-ışın fotogrametrisi yardımıyla çekilen röntgen filmlerinden üç boyutlu görüntülerin elde edilebildiği gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler : X-Işınları, X-Işın Fotogrametrisi, Radyograf.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Use of X-Ray Photogrammetry with Three-Dimensional in Orthopedia. In the presents, many scientifical reports heve been done by scientific groups. It is obvious that in scientific works, the groups needs each other at any time. Especially, the relation between photogrammetry and medical science has been observing on using the same information. Using photogrammetry in medical science and industry are becoming common. The basic rules of x-ray photogrammetry in this field are the same as conventional photogrammetry. Also, x-ray techniques are being used in this field. In this thesis, x-ray photogrammetry is used with a human organ, and three-dimensional images were formed and observations were done. As a result, although the film of human organ can be examined in two-dimension, by using x-ray photogrammetry three-dimensional image has been captured.