Gökkuşağı alabalığının üreme özelliklerinin analizi
The Analysis of reproductive characteristics of the rainbow trout
- Tez No: 57770
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SALİH ÇELİKKALE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Su Ürünleri, Engineering Sciences, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Alabalık, Gökkuşağı Alabalığı, Oncorhynchus mykiss, Yumurta Üretimi, Üreme, Trout, The Rainbow trout, Oncorhynchus mykiss, Egg Production, Reproduction VI
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZET Bu çalışmada, ticari bir gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchıts mykiss) stoğunun yumurta verimi, döllenme, gözlenme, açılma ve yavru evrelerinde meydana gelen gelişim ve kayıpların tesbiti amaçlanmıştır. Çalışma, Rize ili Fındıklı ilçesi Çağlayan Alabalık işletmesinde yürütülmüştür. 30 Ocak 1995 tarihinde yapılan sağımda, damızlık dişi ve erkekler teker teker tartıldıktan sonra sağılmışlardır. Her anacın yumurta hacimleri volümetrik olarak ölçülüp yumurta çapları belirlenmiştir. Bu yumurtaların kuluçkalanması için 5'er bölmeye ayrılmış 5 adet tabladan faydalamlmıştır. Çalışmada 25 adet dişi, 22 adet erkek kullanılmıştır. Elde edilen döllenmiş yumurtalar ve çıkan yavruların gelişimi, çıkıştan itibaren balıkçık dönemine kadar (133. gün) izlenmiştir. Mutlak yumurta verimi ortalama 2304±425 adet/birey, nisbi yumurta verimi ise 1364±281 adet / kg canlı ağırlık olarak tesbit edilmiştir. Yumurta çapımn 4.9- 5.7 mm arasında (ortalama 5.19±0.21 mm) değiştiği belirlenmiştir. İlk üç gün içinde kesin ölüm oram %24.9, döllü veya döllü olma ihtimali oram %75.1 olmuştur. Döllü yumurtaların gözlenme oram %87.8, gözlenenlerden çıkış %96.4 olmuştur. Çıkan larvaların %98.2'si serbest yüzme ve yem alma evresine ulaşmıştır. Bu evre çıkıştan itibaren 23 günde olmuştur. Yavruların çıkıştan sonraki 40. günde 305±56 mg olan ortalama canlı ağırlıkları 133. günde 19.2±5.41 g'a ulaşmıştır. Yapılan ölçüm sonuçlarına göre anaç ağırlıkları ile çeşitli yumurta ve yavru özellikleri arasında kayda değer bir ilişki bulunamamıştır, örneğin; anaç ağırlığı ile mutlak ve nisbi yumurta verimi ilişkisi, yumurtaların; döllenme, gözlenme, açılma, ön yavru ve yavru büyütme evresine kadar meydana gelen kayıplar v.b.gibi. Sonuç olarak, elde edilen değerler yumurta ve yavru üretimi yönünden tatminkar bulunmuştur. Bu çiftlikte uygulanan, her yıl stoğun 1/4'ünün yenilenmesi yerinde bir uygulama olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Analysis of Reproductive Characteristics of the Rainbow Trout (Oncorhynchus my kiss). The main objectives of this study were to determine the total fecundity, fertilization, eyeing and hatching rates, larval development and survival of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). The study started stripping of the broodstock on 30 January 1995 and continued until 19 July 1995 (133th day after hatching). After weighing both males (n=22) and females (n=25), females were stripped into separate bowls and milt from at least two males were used for fertilizing the eggs. Total egg volumes and egg diameters for each females were measured using a measuring cylinder and a von Bayer trough, respectively. Five hatching trays were divided into five compartments and were used for incubation. Development of fertilized eggs and hatched larvae were observed until fingerling stage. Mean total and relative fecundities were 2304±425 egg/individual and 1364±281 egg/kg body weight, respectively, while egg diameter varied between 4.9 -5.7 mm with a mean of 5.19±0.21 mm. On average 24.9% of those stripped died during first 3 days, i.e. fertilization rate was 75.1% of total egg number. 87.8% of the fertilized eggs was eyed and 96.4% of eyed was hatched. Larvae reached free swimming stage after 23 days and survival rate was determined as 98.9% of total hatched larvae. Larvae reached a mean weight of 305±56 mg at 40*1 and 19.2±5.41 g 133*1 days after hatching. There was not any significant relationship between weights of hens and fecundity, egg diameter, fertilization, eyeing and hatching rates and larval quality. It has been concluded that those values determined during this study seems to be quite satisfactory for a trout farm which has not got any broodstock management strategy other than renewing 1/4 of the stock every year.