Osteosarkomda in vivo ksenograft modelde lokal rekürrensi önleme
Prevention of local recurrences of Osteosarcoma in xsenograft in vivo model
- Tez No: 577710
- Danışmanlar: PROF. DR. SAFİYE AKTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Onkoloji, Ortopedi ve Travmatoloji, Oncology, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Osteosarkom, kadmiyum, lokal tedavi, Osteosarcoma, cadmium, local therapy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Onkoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Osteosarkomlar genelde çocukluk ve genç erişkin yaşlarda görülmekte ve çok agresif seyretmektedir. Bu tümörlerin tedavisinde ekstremite koruyucu cerrahi ile büyük başarılar sağlanmıştır. Ancak mikroskobik düzeyde kalabilen rezidü tümörler rekürrens olasılığını arttırmaktadır. Cerrahi dışında osteosarkom tedavisinde kullanılan yüksek doz metotreksat, sisplatin kemoterapi rejimlerine rağmen de rezidü tümör görülmektedir. Bu nedenle yeni tedavi yaklaşımlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada cerrahi rezeksiyon sonrası lokal olarak bu bölgeye konulacak kemik çimentosu içindeki kadmiyum ile rezidü tümör ve rekürrens olasılığı önlenmesi üzerine etkinliği in vivo hayvan modelinde test edilmiştir. Yöntem: K7M2 tümörijenik osteosarkom hücre hattı in vitro hücre kültürü ile çoğaltılmıştır. Daha sonra atimik nude farelere tümör hücre hattından in vitro üretilen tümör hücreleri subkutan verilerek atimik nüde farede ksenograft tümör modeli oluşturulmuştur. Tümör oluştuktan sonra, kontrol tümör, total rezeksiyon, totale yakın rezeksiyon, totale yakın rezeksiyon sonrası serum fizyolojik içeren kemik çimentosu uygulanan grup ve totale yakın rezeksiyon sonrası kadmiyum içeren kemik çimentosu uygulanan grup; her grupta 7 fare olacak şekilde rastgele eşleştirilmiştir Fareler tümör bölgesinde rekürrens takibi için 15 gün takip edilmiştir. Sakrifikasyon sonrası her grupta rezidü tümör histopatolojik olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Subkutan enjeksiyon sonrası bir ay içinde tümör oluşmuştur. Total rezeksiyon, totale yakın rezeksiyon, totale yakın rezeksiyon ve serum fizyolojik içeren kemik çimentosu uygulanan grupların tümünde rekürrent tümör gözlenmiştir. Totale yakın rezeksiyon ve kadmiyum içeren kemik çimentosu uygulanan grupta hiç ya da küçük tümör oluşumu saptanmıştır. Sistemik toksisite bulgusu gözlenmemiştir. Sonuç: Bulgularımız, kemik çimentosu içinde lokal kadmiyum uygulamasının cerrahi sonrası osteosarkomun lokal tedavisine katkıda bulunabileceğini desteklemektedir. Postoperatif ortopedik biyomekanik malzemeler içinde lokal tedavi, osteosarkomda rekürrensi önlemede katkı tedavi seçeneği olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Osteosarcoma which is very aggressive, usually occurs in childhood and young adulthood. Limb salvage surgery has provided successful results in the treatment of these tumors. However, residual tumor which may remain at the microscopic level, increases the likelihood of recurrence. Apart from surgery, the residual tumor is observed despite the high-dose methotrexate, cisplatin chemotherapy regimens. Therefore, new approaches are needed for the treatment of osteosarcoma. The aim of the study was to evaluate the preventive efficacy of cadmium in cement was placed locally after surgical resection on residual tumor and recurrence in an in-vivo animal model. Method: K7M2 tumorigenic osteosarcoma cell line was cultivated in vitro. Then, the xenograft tumor model was formed by giving the tumor cells subcucateously to athymic nude mice. After tumor growth; control tumor, total resected tumor group, subtotal resected tumor group, subtotal resected group with saline in cement and subtotal resected group with cadmium in cement groups were formed randomly with 7 animals in each group. Animals were observed for 15 days for recurrences in tumor site. After sacrification, the presence of residual tumor was checked histopathologically in each group. Results: Tumor was formed within one month after subcutanous injection. Recurrent tumor was formed in all animals in subtotal resected group, subtotal resected group with saline in cement. No or small tumor formation was observed in cadmium group. No systemic toxic effect was observed. Conclusion: Our data suggest that local application of cadmium in cement might help local therapy of osteosarcoma after surgery. Postoperative local treatment with agents within orthopedic biyomechanic substances might be an option of additive treatment to overcome the recurrences in osteosarcoma.