Acil servise başvuran adölesan gebelerin retrospektif incelenmesi
A retrospective study of pregnant adolescents admitted to the emergency department
- Tez No: 577723
- Danışmanlar: PROF. DR. MİNE YURDAKUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Adölesan gebelik, adölesan gebelik sonuçları, acil servis kullanımı, doğum öncesi bakım, retrospektif araştırma, adolescent pregnancy, results of adolescent pregnancy, emergency department services, prenatal care, retrospective study
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışma İstanbul' da kamu kuruluşuna bağlı bir çocuk hastanesi ve doğumevinin acil servisine başvuran adölesan gebelerin başvuru nedenlerini ve acil serviste yapılan müdahaleleri retrospektif olarak inceleyerek mevcut durumu ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın verileri araştırmacılar tarafından oluşturulan veri toplama formu yardımıyla, hastanenin acil kayıt ve adli kayıt defteri incelenerek toplanmıştır. Ayrıca, hemoglobin değeri, NST sonucu ve gebelik haftası ile ilgili verilere, hastanenin Bilgi İşlem Bölümünden yetki alınarak bilgisayar ortamında bulunan adölesan gebe dosyalarının incelenmesi ile ulaşılmıştır. Elde edilen verilerin analizi uygun istatistiksel yöntemlerle değerlendirmesi yapılmıştır. Verilerin normallik kontrolü Shapiro Wilk testi ile yapılmıştır. Sürekli değişkenler için tanımlayıcı istatistikler ortalama, standart sapma, minimum ve maksimum değerler ile ifade edilirken, kategorik değişkenler frekans ve yüzde ile ifade edilmiştir. Acil servise başvuran adölesan gebelerin yaş ortalaması 18,18±1,02' dir. Adölesan gebelerin tamamı evli olup, %79. 13' inin resmi nikahı, %20. 87' sinin ise imam nikahı vardır. %77. 8' i Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, %22. 2' si yabancı uyrukludur. Acil servise başvuru yapan adölesan gebelerin %67. 9' u üçüncü trimester'de, %21'i birinci trimester'de ve %11. 1' i ise ikinci trimester' de başvuru yapmıştır. Adölesan gebelerin %76. 81' inin ilk gebeliği olduğu belirlenmiştir. Acil servise en çok başvuru sırası ile Eylül ve Mayıs ayında olmuştur. Adölesan gebelerin acile başvuru nedenleri incelendiğinde ilk beş sırada abdominal ağrı (%47. 2), doğum için başvuru (%15. 4), kanama (%13. 6), tetkik ve tedavi amaçlı başvuru (%13. 5), erken membran rüptürü ve erken doğum tehdidi (%7. 08) olduğu belirlenmiştir. Acil serviste yapılan işlemler incelendiğinde; adölesan gebelerin %50. 5' i eve taburcu edilmiş, %23. 88' ine servise yatış verilmiş, %18. 82' i başka bir kuruma sevk edilmiş, %3. 81' i acil serviste gözlem altına alınmış ve %2. 99' u ayaktan tedavi edilmiştir. Sonuç olarak acil servise başvuran adölesan gebelerin % 84. 5'inin acil bir durum nedeniyle başvuru yaptığı, % 15. 5'nin ise acil servisi muayene, tetkik ve tedavi amaçlı kullandığı belirlenmiştir. Çalışmamızda acil servise başvuran gebelerin yaklaşık beşte biri acil servisi tetkik ve tedavi amaçlı kullanmaktadır bu durum acil servislerin amacına uygun kullanılmamasına ve çalışan sağlık personelinin iş yükünde gereksiz artışa neden olmaktadır. Aynı zamanda gerçekten acil hizmete gereksinimi olan hastaların yeterli ve nitelikli hizmet almasını engelleyebilmektedir. Birinci basamak sağlık hizmetlerinde doğum öncesi bakım hizmetlerinin güçlendirilerek adölesan gebe izlemlerine önem ve öncelik verilmesi sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the current situation through retrospective examination of the reasons for admission and interventions of pregnant adolescents to the emergency services of a pediatric and maternity hospital in Istanbul, Turkey. Data were collected using a form prepared by the researchers for review of the official records of emergency and forensic departments of the hospital. In addition, the data related to hemoglobin values, NST result and gestational week were obtained from the database where the files of pregnant adolescents are kept after the approval from the IT Department of the hospital was received. The analysis of the obtained data was evaluated by appropriate statistical methods. Shapiro-Wilk test was used to assess the normality of the data. Continuous variables were analyzed using descriptive statistics (mean, standard deviation, minimum and maximum values) and categorical variables were analyzed using frequency and percentage. The mean age of the pregnant adolescents was 18.18±1.02. All the pregnant adolescents were married (79.13% had civil marriage and 20.87% had imam [secular] marriage). Of the pregnant adolescents, 77.8% were the citizens of the Republic of Turkey and 22.2% were of foreign nationalities. Of the pregnant adolescents, 67.9% were admitted to the emergency department in the third trimester, 21% in the first trimester and 11.1% in the second trimester. Among the pregnant adolescents, 76.81% were primigravida. Pregnant adolescents were admitted to the emergency department primarily in September and May. The top five reasons for admission to the emergency department were: abdominal pain (47.2%), delivery (15.4%), bleeding (13.6%), examination and treatment (13.5%), premature membrane rupture and threat of premature birth (7.08%). In examining the interventions made in the emergency department, 50.5% of the adolescent pregnant women were discharged, 23.88% were hospitalized, 18.82% were referred to another institution, 3.81% were observed in the emergency department and 2.99% were offered outpatient treatment. As a result, 84.5% of the pregnant adolescent were admitted to the emergency department because of an emergency and 15.5% of them were seeking examination and treatment. In the present study, approximately one-fifth of the pregnant adolescents were admitted to the emergency department for examination and treatment. Consequently, emergency services cannot be utilized properly and increase the workload of the healthcare personnel for non-emergent care. This can also prevent patients needing emergency services from being provided prompt quality care. Prenatal care services should be strengthened in primary health care services and adolescent pregnancy monitoring should be given importance and prioritized.