Yapılarda derzlerin incelenmesi ve dolgu malzemelerinin seçimi
  1. Tez No: 57777
  2. Yazar: SENA İNAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASİYE PEHLEVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Derz, derz dolgu malzemeleri, yalıtım, Joint, joint materials, isolation
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Yapı derzleri, gerek geleneksel ve gerekse endüstrileşmiş yapım sistemlerinde çeşitli etkenleri karşılamak amacı ile düzenlenirler. Derzlerin detaylanması ve malzeme seçiminde yapının uygulanacağı bölgedeki iklimsel durum ve malzeme özellikleri de etkilidir. Her malzeme her tür derzde kullanılmadığından, bu derzlerin kapatılmasında kullanılan malzemeler; malzemelerin özelliklerine, kullanıldıkları derz türüne ve karşılayacakları etkenlere göre seçilmeli ve uygulanmalıdır. Bu çalışma altı bölümdür. Birinci bölümde, derzleri etkileyen etkenler ve bu etkenleri karşılamak üzere oluşturulan derzler sınıflandırılarak, işlevleri ve yapı fiziği açısndan değerlendirilmesi yapılmış, derzlerin düzenlenmesi ve genişliğinin belirlenmesinde dikkat edilecek hususlar incelenmiştir. İkinci bölümde, çalışmanın amacı olan derz dolgu malzemeleri çeşitli özelliklerine göre sınıflandırılmış ve derz doğu malzemelerinin yapılardaki uygulama detayları verilmiştir. Üçüncü bölümde, elde edilen veriler doğrultusunda tablolar hazırlanmıştır. Dördüncü bölümde, hazırlanan tabloların ve genel olarak derz dolgu malzemelerinin değerlendirilmesi yapılmıştır. Beşinci ve altıncı bölümlerde sonuçlar ve öneriler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Examination of Construction Joints and Determination of Joint Materials Construction joints have been designed to get rid of various natural effects in both conventional and technological construction systems. In the selection and application of the joint materials the climatic conditions of the area and properties of the materials selected should be considered. Since any material can not be used in any joint of the construction, selection of the rigth material has gained prior importance in terms of the function day fulfill according to type of the joint and the properties of the materials themselves as well as the natural conditions of the area where the construction will take place. The study has six chapters: In the first chapter the factors effecting the joints and materials selected to overcome these effects are discussed and classified, and they have been evaluated in terms of construction physics together with the important points in the determination of joint width. In the second chapter, the joint materials, which are the primary focus of the study are classified according to their properties and the details of these materials in the application have been discussed. In the third chapter, the tables and graphs have been given according to data obtained. In the fourth chapter, tables and graphs in the previous chapter and the joint materials in general have been examined. In the fifth and sixth chapters, the results and conclusions drawn in the study are given with some hints for further research.