Spıro türde yeni bir makrosiklik tetraoksim ve polinükleer komplekslerin sentezi ve karakterizasyonu
- Tez No: 57781
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDAR KARABÖCEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: yk-Dioksim, tetraoksim, makrosiklik, polinükleer kompleks, template sentezleri, vic-Dioxime. tetraoxime, makrocyclic, polynuclear complex, template synthesis. VI
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET İki boşluktan oluşan substitue bir makrosiklik içeren yeni bir tetraoksim olan 6,6'- spirobi[l,12-d(hidroksimino)-2,3:9,10-dibenzo-l,l l-diaza-4,8-ditiyasiklotridekan] LH4, 2- aminotiyofenorün potasyum tuzu ile pentaeritriltetrabromür'den hazırlanan 6,6'-bis(5'- amino-3',4'-benzo-2'-tiyapentil)- 1,11 -diamino-2,3 : 9, 1 0-dibenzo-4,8-ditiyaundekan (1) ve siyanojen-di-N-oksit arasındaki reaksiyondan elde edilmiştir. Daha sonra metal:ligant oranı 1:1 olan IMJün polimerik bir Co (IH) kompleksi izole edilmiştir. Hidrojen köprülü bu kompleks kullanılarak BF2 köprü grupları içeren yeni bir Co (IH) kompleksinin template sentezleri gerçekleştirilmiştir. Ardından, LH4 büeşiğinin hetero-polinükleer kompleksi; BF2+ köprülü polimerik Co (Di) kompleksi ile bis(benzonitril)palladyum (E) klorür'ün reaksiyonundan elde edilmiştir. Sentezlenen ligandm ve komplekslerinin yapılan elementel analiz, *H ve ^C-NMR, İR ve kütle spektral verilerine göre aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Synthesis and Characterization of New Spiro Type Macrocycle Tetraoxime and its Poly-Nuclear Complexes A novel tetraoxime containing a substituted two-fold-macrocycle 6,6'-spirobi[l,12- di(hydroxyimino)-2,3:9,10-dibenzo-l,ll-diaza-4,8-dithiacyclotridecane] LH4, has been synthesized from the reaction of ö^'-bisCS'-ammo-S'^'-benzo-^-tMapenty^-ljll-diamino- 2,3:9,10-dibenzo-4,8-dithiaundecane (1), which was prepared from the potassium salt of 2- aminothiophenol and pentaerythryltetrabromide, and cyanogen-di-N-oxide. A polymeric cobalt (III) complexes of LH4 with a metal: ligand ratio of 1:1 has been isolated. The template synthesis of a new cobalt (TH) complex containing bridging BF2 groups was achieved using the hydrogen-bridged cobalt (HI) complex. The hetero-polynuclear complex of LH4 was prepared by the reaction of the BF2+-capped polymeric cobalt (III) complex with bis(benzonitrile) palladium (T£) chloride. The structures of the ligand and its complexes are proposed according to elemental analyses, *H and 13C NMR, IR and mass spectral data.