Zeolit ve deniz marulu kompostu karışımının fasülye bitkisi gelişimine etkileri
The effect of the zeolite and seaweed compost mixture on the growth of the plant bean
- Tez No: 577815
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Zeolit, Ulva lactuca, Fasulye, Kompost, Zeolite, Ulva lactuca, Beans, Organic Fertilizer
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Deniz yosununun katı gübresi ve zeolitin kullanıldığı bu çalışma, Giresun Fındık Araştırma Merkezi arazisindeki saksılarda tesadüf parselleri deneme deseninde üç tekerrürlü olarak Mayıs-Ağustos 2016 tarihleri arasında yürütülmüştür. Deneme grupları kontrol gurubu dâhil beş gruptan oluşturulmuştur. Deniz Marulu (Ulva lactuca) organik gübresi ve zeolitin farklı konsantrasyonlarından oluşan kombinasyonlar deneme saksılarında fasulye (Phaseolus vulgaris) bitkisine uygulanmıştır. Fasulye tohumları her saksıya 30 tohum olacak şekilde elle 4-5 cm derinlikte ekilmiştir. Kontrol grubu toprağına hiçbir ilave yapılmamış, birinci gruba 75 gr zeolit, ikinci gruba 75 gr zeolit ve 150 gr kompost, üçüncü gruba 150 gr zeolit 75 gr kompost ve son gruba 75 gr kompost ilavesi yapılmıştır. Kompost ilaveleri tohum ekiminden önce, zeolit ilaveleri ise ekimle birlikte gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, en düşük çimlenme oranı %96,67 ile dördüncü grupta (150 gr zeolit- 75gr kompost) gözlenmiştir. Bir sonraki düşük çimlenme oranı %97,78 ile beşinci grupta (75 gr kompost), bir diğeri ise %98,89 ile ikinci grupta gözlenirken diğer gruplarda % 100 çimlenme gerçekleşmiştir. Dolayısıyla hem zeolit hem de Ulva lactuca'dan elde edilen organik gübrenin çimlenme ve toprak verimi üzerinde önemli ölçüde olumlu etkiye sahip olduğu açıkça görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The present study used solid fertilizer of seaweed and zeolite was carried out in the field of Giresun Hazelnut Research Center between May-August 2016 in pots according to randomized blog design as three replicate each. Treatment groups were consist of five different combinations as follow; G1-Control, G2-75 g zeolite, G3-75 g zeolite + 150 g solid fertilizer of seaweed, G4-150 g zeolite + 75 g solid fertilizer of seaweed, G5-75 g solid fertilizer of seaweed. Different concentrations of solid fertilizer of seaweed and zeolite was applied in the trial pots to bean (Phaseolus vulgaris) plant. The bean seeds were seeded by hand to arrange planting depth of 4-5 cm and 30 seeds/pot. Compost additives was made before seeding and zeolite additives was made with seeding. The lowest germination rate was observed in G4 ( 96,64 %). Another lowest germination rate was observed G5 (% 97,78) and the highest rate was observed G1 (% 100). Therefore, it is clear that both organic fertilizer of Ulva lactuca and zeolite have significant positive effects on germination and soil yield.