Dereli monografisi
Monography of dereli
  1. Tez No: 577834
  2. Yazar: DERYA KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABONOZ KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Giresun, Dereli, Halk Bilimi, Halk Edebiyatı Alan Araştırması, Giresun, Dereli, Folklore, Folk Literature
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Bu çalışmada Dereli İlçesi halk edebiyatı ve halk bilimi ürünlerinin derlenerek değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu sayede Giresun ili Dereli ilçesi özelinde Türk folklor araştırmalarına katkı sunulmaya çalışılmıştır. Dereli' ye ait folklorik ögelerin tespitine yönelik bu çalışma; genel olarak, var olan kaynakların taranması, toplanması, tasnif edilmesi, saha araştırması ve elde edilen bulguların değerlendirmesini içeren bir derleme çalışmasıdır. Çalışmada ilk olarak kaynak değerlendirmesi yapılarak kuramsal temeller oluşturulmuş ve çalışma yöntemi hakkında bilgi verilmiştir. Giriş bölümünde, önce problem ortaya konularak çalışmanın yapılmasındaki amaç, önem, varsayım ve sınırlılıklar verilmiştir. Daha sonra yöntem başlığıyla araştırmanın modeli, veri toplama araç ve teknikleri, veri toplama süreci ve verilerin analizi derleme çerçevesinde ortaya konulmuştur. İlgili alan yazın başlığıyla ise Dereli üzerine yazılan kitap, makale ve araştırmalar hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Bulgular ve Yorumlar başlıklı bölümde Giresun ili Dereli ilçesinde karşımıza çıkan halk bilimi ve halk edebiyatı ürünleri sunulmuştur. Alan araştırması yöntemiyle derlenen bu malzemeler tasnifli bir şekilde sunularak değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bu çalışma sonucunda Giresun ili Dereli ilçesinin halk bilimi ve halk edebiyatı ürünlerinin yaratımı ve aktarımı açısından önemli bir zenginliğe sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to compile and evaluate the folk literature and folklore products of Dereli District. Thus, a contribution will be made to the research on Turkish folklore with a specific focus on Dereli district of Giresun. This study, aimed at identifying the folkloric elements of Dereli, is a compilation work in general which involves combing, collecting and classifying the existing references, as well as doing field work and evaluating the findings. The study first makes an evaluation of the references for laying down the theoretical foundation and gives some information about the method of study. In the introduction, the issue has been put forward first, followed by a presentation of the purpose, significance, assumptions, and restrictions of the study. Then, under the title of method, the research model, data collection tools and techniques, data collection process, and data analysis have been presented as a compilation. The section on related literature provides brief information about the books, articles, and researches concerning Dereli. The section titled Findings and Comments presented the folk literature and folklore products found in Dereli District of Giresun. The materials which were compiled by way of field research were classified before being presented and evaluated. It was concluded at the end of the research that Dereli district of Giresun holds significant wealth with regard to the creation and transfer of the folk literature and folklore products.