Michigan Üniversitesi'nde 421 numara ile kayıtlı şiir mecmuası içerisinde yer alan Türkçe şiirler (İnceleme- metin)
Turkish poems in Michigan University which in the poetry registered with number 421 (Review- text)
  1. Tez No: 577857
  2. Yazar: FATİH ODUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM YAKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Divan şiiri, mecmua, şiir mecmuası, Divan poetry, journal, poetry journal
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Şiir mecmuaları, Eski Türk edebiyatında ayrı bir değer arz etmektedir. İçerisinde yer alan eserler bilhassa bu mecmualarda yer alan şiirler edebiyat araştırmacıları için önemli bir kaynak oluşturmaktadır. Bu mecmualarda divanı bulunan şairler ve tezkirelerde adı zikredilen şairlere rastladığımız gibi, divanı olmayan ve kaynaklarda adına yer verilmemiş şairlere ve bu şairlerin şiirlerine rastlamak da mümkündür. Bu mecmualarda pek tanınmış şair olmasına rağmen divanında olmayan şiirlerin bulunması, şiir mecmualarının ne denli araştırmaya değer olduğunu göstermektedir. Tezimize kaynak olan bu şiir mecmuası, Michigan Üniversite'sinde 421 numara ile kayıtlıdır. Bu mecmua içerisinde yer alan Türkçe şiirler, transkribe edilip inceleme-metin esasıyla ele alınmıştır. Michigan Üniversitesi'nde 421 numara ile kayıtlı olan mecmuada; fal ile alakalı bilgiler, Ayet tefsirleri, denizcilik kavramları ve birçok- şairin şiirleri mevcuttur. Bu mecmua 177 sayfa olup metinler incelenirken sayfa esasına göre hareket edilmiştir. Bütün Türkçe şiirler, tek tek incelenmiştir. Mecmuada en çok muhammes ve tahmisler dikkati çekmektedir.
Özet (Çeviri)
Poetry journals have a distinctive importance in Old Turkish Literature. Literary works and especially poetry works taking place in such journals create resource for researchers in this field. In these journals it is possible to encounter poets mentioned in the biography collections and divan poets. It is as well probable in such journals to run across poets or works of those who aren't a part of divan or that aren't mentioned in the sources. It can be seen how poetry journals are worth researches considering the fact that they include both well-known poets and poems that aren't involved in divan. The poetry journal that has been the source for this thesis is registered in Michigan University as the number 421. Turkish poems in this journal are transcribed and studied with the research-text principle. The journal registered in Michigan University as the number 421 involves information about presage, versicle interpretations, marine concepts and poems of various poets. The journal includes 177 pages and the texts are studied in accordance with the page principals. Each and every Turkish poem is closely examined. Pentastichs and quintets in the journal are the elements that attract the main attention.