Denim kumaş yaşam döngüsü analizi
Denim fabric life cycle analysis
  1. Tez No: 577867
  2. Yazar: FEVZİ DİKBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERİN MEZARCIÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam Döngüsü Analizi, Karbon Salınımı, Denim, Carbon Ayakizi, Life Cycle Analysis, Carbon Emission, Denim, Carbon Footprint
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Yaşam döngüsü analizi, bir ürünün hammaddesinin elde edilişi, üretimi, nakliyesi, kullanılması, bertarafı aşamalarında (tüm yaşam döngüsü boyunca – beşikten beşiğe) çevreye olan etkilerini hesaplamakta, üretimin sorunlu noktalarını saptamakta ve sorunların kaynağına inmekte kullanılan bir araçtır. Bu çalışmada tarladaki pamuğun toplanmasından bir metre tül denim kumaşın üretimine kadar olan tüm prosesler anlatılarak, denim kumaşın yaşam döngüsü analizi yapılmıştır. Bu proseslerin her birinde uygulanan işlemlerin çevreye olan etkileri ayrı ayrı incelenmiştir. Bu etkilerden en önemlileri su ve enerji kayıplarıdır. Bu etkiler, her işlem basamağında elde edilen verilerin toplanmasıyla belirli ölçütlerde sınıflandırılmıştır. Sınıflandırılan veriler uygun ölçü birimlerinin birbirine oranlanmasıyla hesaplanmıştır. Hesaplamalar farklı parametrelerin aynı proseslerini karşılaştıran ve analiz eden SimaPro v8.5.2.2. programıyla sağlanmıştır. Kullanılan programın çok geniş veri tabanına sahip olması gerçeğe en yakın değerleri ortaya koymada etkili olmuştur.
Özet (Çeviri)
Life-cycle analysis is a tool used to calculate the environmental impact of a product's raw material production, transport, use and disposal to identify problematic points of production and to address the source of problems from the cradle to the cradle (throughout the life cycle - from cradle to cradle). In this study, all the processes for one meter of tulle denim fabric were explained and life cycle analysis of denim fabric was performed from harvesting the cotton from the field to the end-product. The environmental effects of the processes applied in each of these processes were examined separately. The most important effects are water and energy losses. These effects are classified according to specific criteria by collecting the data obtained in each process step. The classified data were calculated by proportioning the appropriate units of measurement. Calculations were performed by using SimaPro v8.5.2.2 software that compares and analyzes the same processes of different parameters. The results has been found effective in revealing the most realistic values thanks to the very large database of software used.