Praseodymıum (Pr +3 ) katkılı TiO 2 filmlerin boya duyarlı güneş pilinde foto-anot olarak uygulanması
APPLICATION OF Pr +3 DOPED TIO 2 FILMS AS A PHOTO-ANODE IN DYE SENSITIZED SOLAR CELLS
  1. Tez No: 577896
  2. Yazar: BESİME BİLGİÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERNA GÜLVEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Boya duyarlı güneş pilleri, praseodymium (Pr +3 ), foto anot, Dye sensitized solar cell, praseodymium (Pr +3 ), photo anode
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmada, Praseodymium (Pr +3 ) ile TiO 2 foto-anotların yapısı değiştirilerek, boya duyarlı güneş pillerinin verimliliğini arttırılmaya çalışılmıştır. Bu amaçla, saf ve Pr +3 katkılı TiO 2 %1 (M) çözeltiler sol-jel yöntemi ile sentezlenerek TiO 2 nano toz ile karıştırılmıştır. Hazırlanan pastalar, doktor blade yöntemi kullanılarak FTO alt tabakalarına uygulanmıştır. Elde edilen filmler 500˚C'de tavlanarak boya duyarlı güneş pillerinde foto-anot olarak kullanılmıştır. Foto-anotların yapısal, morfolojik ve optiksel analizleri, SEM (Taramalı Elektron Transferi), XRD (X-ışını kırınımı) ve UV (ultraviyole) analizleri ile yapılmıştır. Kısa devre akım yoğunluğu (J sc ), açık devre gerilimi (V oc ), dolum faktörü (FF) ve verimlilik (η) gibi foto voltaik parametreler, oluşturulan pillerin elektriksel özellikleri ve verimleri akım yoğunluğu (J) - gerilim (V) karakterizasyonu yöntemi ile analiz edildi. Saf ve Pr +3 katkılı TiO 2 fotoanotlar karşılaştırılarak katkılamanın etkisi belirlendi. Elde edilen sonuçlar, Pr +3 katkısının TiO 2 fotoanotlarının verimlilik değerini % 5.40'dan 6.20'ye arttığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this work, Praseodymium (Pr +3 ) is used to modify the TiO 2 photoanodes to increase the performance of DSSC. For this purpose, the pure and Pr +3 doped TiO 2 solutions 1% (M) were synthesized by sol-gel method and then they were mixed with TiO 2 nanopowder. The prepared pastes were applied on FTO substrates by using doctor blade technique. The films were used as photoanodes for DSSCs after thermal annealing process at 500˚C. The morphological, structural and optical properties of the photoanodes were characterized by SEM (Scanning Electron Microscope), XRD (X-Ray Diffraction) and UV (Ultraviolet) analysis. To define the electrical properties and efficiencies of made cells. The photovoltaic parameters such as short current densiy (J sc ), open circuit voltage(V oc ), filling factor (FF) and efficiency (η) of DSSCs were analyzed by current density (J) - voltage (V) characterization method. The effect of doping of TiO 2 with Pr +3 was determined by comparing the results of pure TiO 2 cells with doped ones. The results showed that Pr +3 doping increased the efficiency value of the cells from 5.40 % from to 6.20.