Milletlerarası Hukukta devletlerin deniz yoluyla yapılan göçmen kaçakçılığının önlenmesi çerçevesinde müdahale, yetki ve yükümlülükleri
States's responsibility, authority and obligations on the prevention of the smuggling of immigrants by sea under International Law
- Tez No: 577928
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NUR TÜTÜNCÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Denizcilik, Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Marine, Law, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Deniz yoluyla yapılan göçmen kaçakçılığı, düzensiz göç, Türkiye'de düzensiz göç, devlet yetkisi, deniz alanları, Smuggling of immigrants by sea, irregular migration, irregular migration in Turkey, the state authority, marine areas
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Deniz Politikası Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu çalışmada, deniz yoluyla yapılan göçmen kaçakçılığının önlenebilmesi temelinde; milletlerarası hukukta devletlerin müdahale yetki ve yükümlülükleri incelenmiştir. Dünyada düzensiz göçmenler de dahil olmak üzere 258 milyon insan göçmen durumundadır. Bu olgu göçmen kaçakçılığı örgütleri tarafından ekonomik kazanç fırsatı olarak görülmektedir. Bu tür suç örgütlerinin hem sayısı hem de faaliyet sıklığı giderek artmaktadır. Küresel ve bölgesel itici faktörlerin artması ile büyüyen pazarda, suç örgütlerinin yöntemleri ve rotaları da değişmektedir. Sonuçta, bir veya birden fazla devletin, deniz güvenliği, sosyal ve ekonomik haklarını etkilemektedir. Deniz yoluyla yapılan göçmen kaçakçılığı ve düzensiz göç sınır aşan bir suç olarak farklı deniz alanlarında gerçekleşir. Milletlerarası hukuk çerçevesinde devletlerin yetki ve yükümlülükleri farklılaşmaktadır. Birçok devletin aktör olarak bulunması yetki çatışmasına neden olmaktadır. Bu durum göçmen kaçakçılığı yapan örgütler tarafından kötüye kullanılmaktadır. Bu nedenle, deniz alanlarında, devletlerin milletlerarası hukuk çerçevesinde yetki ve yükümlülüklerinin incelenmesi gerekmektedir. Deniz yoluyla yapılan göçmen kaçakçılığı konusu, milletlerarası literatür ve hukuki mevzuat taranarak, elde edilebilmiş istatistiki veriler ışığında bu suçtan en çok etkilenen devletlerdeki uygulamalar açısından incelenmiştir. Bu çalışmada, deniz yoluyla yapılan göçmen kaçakçılığı açısından devletler arası ilişki ve iş birliklerine değinilmiş; bu suçtan en çok etkilenen devletlerin deniz alanlarındaki uygulamaları incelenmiştir. Türkiye deniz yoluyla yapılan göçmen kaçakçılığında coğrafi konumu nedeniyle transit ülke konumunda ve en çok etkilenen ülkelerden biridir. Türkiye'nin milli mevzuatı, milletlerarası iş birlikleri ve mücadele uygulamaları da açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the rights and obligations of the states for prevention of migrant smuggling by sea is investigated. In the world, there are 258 million migrants, including irregular migrants. Migrant smuggling organizations see this as possible economic gain. The number and frequency of such criminal organizations' activities are increasing. The methods and routes of criminal organizations are changingas the market grows through encouraging global and regional factors. Thus, the safety, social and economic rights of involved states are affected. Immigrant smuggling and irregular migration by sea take place as a cross-border crime in various marine areas. Under international law, the rights and obligations of states differ. The presence of multiple states as actors causes an authority conflict. This is abused by migrant smuggling organizations. Hence, the powers and obligations of the states under international law in marine areas must be examined. The issue of migrant smuggling by sea is examined by the practices and legal regulations in the most affected states with the available statistical data. The inter-state relations and cooperation in the prevention of migrant smuggling were investigated along with methods employed in most affected areas. Turkey, one of the most affected, is a geographic transit point. Turkey's legislation, international cooperation and methods against immigrant smuggling are elucidated.