Esnek konik iki metrik uzaylarda sabit nokta teoremleri ve iki normlu uzaylar
Fixed point theorems in soft cone two metric spaces and two normed spaces
- Tez No: 577956
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SABRİ BİRLİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Konik Metrik, Konik 2-Metrik, Esnek Konik, Konik 2-Norm, Sabit Nokta Teoremleri, Cone Metric, Cone 2-Metric, Soft Cone, Cone 2-Norm, Fixed Point Theorems
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu tez çalışmasında metrik uzaylar teorisine konik yardımı ile yeni bir yaklaşım getirilmiştir. Bu çalışmada“Huang ve Zhang”ın 2007 de yayınlamış olduğu“Cone Metric Spaces and Fixed Point Theorems of Contractive Mappings”makalesinden yararlanılmıştır. Ayrıca 2-metrik uzaylar kavramlarından yararlanılarak konik 2 metrik uzaylar tanımlanmış, bu kavram ile ilgili teorem ve sonuçlar ele alınıp ispatlanmıştır. Daha sonra esnek kümeler üzerinde konik kavramı ele alınmıştır. Esnek konik metrik ve esnek konik 2 metrik kavramları tanımlanarak yeni teorem ve sonuçlar elde edilmiştir. Ek olarak bu uzaylardaki normlu uzaylar incelenmiştir. Konik normlu uzay, esnek konik normlu uzay, konik 2 normlu uzay ve esnek konik 2 normlu uzay tanım ve teoremleri verilmiştir. Son olarak ise tüm bu uzaylar üzerindeki sabit nokta teoremleri ele alınıp incelenmiştir. Bu teoremlerle ilgili yeni teorem ve sonuçlar ispatlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, a new approach was brought the theory of metric space with the help of cone. In this study, ıt was used from the article of Huang and Zhang " Cone Metric Spaces and Fixed Point Theorems of Contractive Mappings'' published in 2007. In addition, cone two metric spaces are defined by using the concepts of two metric spaces, and results related to this concept are discussed and proved. Afterward, the effect of cone concept on soft sets is contextualized. New theorems and results by defining soft cone metric and soft cone two metric concepts are obtained. In addition, normed spaces are examined in this space. Definition and theorems of cone normed space, soft cone normed space, cone two normed space, and soft cone two normed space are given. Finally, the fixed point theorems on all these spaces are examined. New theories and results related to these theorems have been proved.