Antik çağdan günümüze somut bulgular ışığında futbolun terminolojik, teknik ve kültürel araştırması
  1. Tez No: 578003
  2. Yazar: MURAT TERLEMEZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAFİZE SÜHENDAN KUMCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri, Sanat Tarihi, Spor, Ancient Linguistics and Cultures, Art History, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Ayak Topu Oyunları, Sanat ve Futbol, Futbol Kültürü, Futbol Tarihi, Antik Çağ Futbolu, Orta Çağ Futbolu, Osmanlı Dönemi Futbolu, Foot Ball Games, Art and Football, Football Culture, Football History, Antiquity Football, middle Ages Football, Ottoman Period Football
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 227
Özet
Günümüzde fazlasıyla zamanımızı meşgul eden, hayatımıza dokunan bir spordur futbol. Futbol, sadece bir spor değil, farklı etnik köken ve kültürleri bir araya getiren, rakip olarak birbirleri ile müsabaka yapmaya imkân tanıyan bir olgudur. Ayrıca farklı kültürlerin kendi içerisinde değişik geleneklere, dini sembollere ve askeri talimlere dayandığı futbol oyunu fazlasıyla dikkat çekmektedir. Çalışmamda futbol olgusunun, hangi kültürler ve medeniyetler tarafından ortaya çıkarıldığı, benimsendiği ve incelenmesi ile birlikte hangi amaç doğrultusunda gerçekleştirildiği konusuna değinilmiştir. Ayak topu oyunlarının kültürlerde ki yeri ve önemi fazlasıyla ilgi çekicidir. Futbolun bir oyun olarak ortaya çıktığı ve bu oyunun tarihsel bağlamda değerlendirildiği süreçte, antik çağlardan itibaren hangi medeniyetlerde ayak topu oyunlarının, futbola benzerlik gösterdiği incelemeye konu olmuştur. Günümüze kadar ulaşan futbol, çeşitli kurallara bağlanarak ulusal ve uluslararası müsabakalara sahne olmuştur. Bir dikkat çekici husus ise Osmanlı Döneminde futbolun nasıl başladığı, ülkemize nereden girdiği ile kulüplerimizin kuruluş yıllarının araştırıldığı bu çalışmamda, Türk futbol tarihi de derinlemesine incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays it is a sport that engages in our lives and touches our lives. Football is not just a sport, it is a phenomenon that brings together different ethnicities and cultures, allowing competition with each other as rivals. In addition, the football game in which different cultures are based on various traditions, religious symbols and military drills is remarkable. In my study, the subject of football was revealed by which cultures and civilizations were revealed, adopted, and with which it was carried out. In the period when football emerged as a game and this game was evaluated in historical context, it has been the subject of examination in which civilizations football games have similarity to football since ancient times. The place and importance of football games in cultures is very interesting. Football, which has survived to the present day, has become a stage for national and international competitions with various rules. One remarkable point is that in the Ottoman period, how football started, where we entered our country and the years of foundation of our clubs were examined in this study.