Doğu Ege buluntusu Arkaik Dönem fayansları
East Aegean faience during the Archaic Period
  1. Tez No: 578028
  2. Yazar: SAMET ÇÖZEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Doğu Ege, Fayans, Arkaik, Greko-Mısır, East Greek, Faience, Archaic, Greco-Egyptian
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
Tez, Arkaik Dönem'de Doğu Ege ve Mısır'da Nil Deltası'nda üretilen ve literatüre 'Doğu Yunan' veya 'Greko-Mısır' üretimleri olarak geçen; Batı Anadolu ve kıyı adalardaki; yerleşim, kutsal alan ve mezarlarda ölü hediyesi olarak bulunmuş veya çeşitli sebeplerle farklı müze ve koleksiyonlarda sergilenen fayans buluntuların genel bir değerlendirmesinden oluşur. Üretim teknolojisi, gelişimi, buluntu çeşitliliği, kullanım alanları ve buna bağlı olarak, Doğu Ege'deki yayılımı hakkında değerlendirme yapılmıştır. MÖ 7. yüzyıldan 6. yüzyılın son çeyreğine kadar, Doğu Ege'de çeşitli kazılarda ele geçen, koku ve merhem kapları, başlıca insan ve hayvan figürinleri, nazarlık, takı ve süsleme elemanı olarak karşımıza çıkan bu sırlı ürünler tipolojik ve buluntu durumlarına göre değerlendirilmiştir. Bu çalışmada değerlendirilen fayans objeler, Yunan-Mısır ilişkilerinin Arkaik dönemdeki durumunu, kültürler arası etkileşimi ve deniz aşırı ticaretin rolünü anlamamıza katkı sağlar.
Özet (Çeviri)
This study examines a selection of faience finds which were produced in the East Aegean or Nile Delta during the Archaic period and so-called“East Greek”or“Greco-Egyptian”productions in literature as well as including faience objects discovered in the settlements, sanctuaries, and tombs as votive offerings in Western Anatolia and on the islands along the coast or exhibited in museums collections. In addition, the study examined and evaluated the faience production technology, its development, and diversity of finds, and their functions, and finally its distribution in the East Aegean. The study comprises faience objects uncovered in the excavations carried out across the East Aegean from the 7th century to the last quarter of the 6th century B.C. These vitreous productions consisting of perfume and unguent containers, human and animal figurines, amulets, jewellery and ornaments were evaluated considering their typology and distribution. The faience objects included in this study make contributions to understand Greek-Egyptian relations during the Archaic period, cross-cultural interactions, and their role of overseas trade connections.