Günümüz moda tasarımcısının bedensel engelli bireylere bakışı üzerine bir araştırma
A searching about the perspective on physically handicapped people of contemporary fashion designer
  1. Tez No: 578077
  2. Yazar: ZÜHEYLA ASLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAİM ENGİN AKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
  6. Anahtar Kelimeler: Engellilik, Engelli giysi tasarımı, Engelsiz moda, Moda tasarımcı, Bedensel engelli giysileri
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moda ve Tekstil Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Estetik duygusu ve güzel görünme isteği küçük yaşlardan itibaren her insanda gelişmeye başlar. Güzel görünmek uğruna insanlar tehlikeli diyetler, bedenlerine estetik ameliyatlar yaptırmaktadırlar. Giysilerini, güzel yerlerini ortaya çıkaracak şekilde seçmektedirler. Bu tanımlamanın dışında kalan engelli bireyler giysi tasarımlarında bir önceliğe sahip olmaları gerekirken; tam tersine, moda ve tekstil sektörünü elinde tutanlar tarafından ihmal edilmişlerdir. Bedensel engelli bireyler, engellilik durumları düşünülmeden, üretilen giysilerin içinden tercih yapmak zorunda bırakılmaktadırlar. Araştırma sürecinde bu durumun nedenlerinin ortaya çıkarılması hedeflenmiştir. Modanın insanlar üzerindeki etkisi günümüzde herkes tarafından kabul edilmektedir. Bedensel engelli bireylerin giysilerinin modası, toplumlardaki engellilik kavramı ile ilgili olumsuz düşünceleri değiştirebilir. Giyim ile ilgili ihtiyaçlarımızı belirlemede etkili olan moda, hazır giyimin de ön koşuludur. Moda trendleri dikkate alınmadan üretilen hazır giyimler tüketiciler tarafından tercih edilmemektedir. Bedensel engelli bireylerin giysileri yakın zamana kadar moda tasarımcıların dikkatini çekmemiştir. Bu eksikliğin giderilmesi için bir an önce çalışmalara başlanması gerekir. Moda ve tekstil sektöründeki engelli giysileri ile ilgili çalışmalar, sadece bazı firmaların görme engelliler için hazırladığı etiketi okuma aparatları ve giysinin rengini tanıma teknolojileri ile sınırlıdır. Bedensel engelli bireylerin giyimlerinde hazır giyim tekstil sektörü oluşmadığı halde, bedensel engelli bireyler günlük giyimlerini hazır giyimden sağlamaktadır. Düğün ve benzeri özel günlerin haricindeki kıyafetlerinde özel dikimi tercih etmemektedirler. Bedensel engelli bireyler modaya ilgi duydukları halde ihtiyaçları neden karşılanmamaktadır. Bütün bu sorunlara araştırma sürecinde cevaplar aranmıştır. Bu çalışmada bedensel engelli bireylerin giysilerinin moda tasarım sektöründe neden yer almadığı araştırılarak günümüz moda tasarımcılarının bedensel engelli bireylerin giysi tasarımlarına bakışı ortaya konulmuştur. Moda tasarımcılarının bedensel engelli bireylerin giysi tasarımlarında kalıcı çözüm üretebilmeleri için yapılabilecekler araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The sense of aesthetics and the desire to look beautiful from an early age begins to develop in every person. For the sake of good looks people are making dangerous diets and change their body with plastic surgery. They choose their clothes to reveal their beautiful body. Persons with disabilities are not included under this concept and should have a priority in their clothes designs; however, they have been neglected by fashion and textile industry. Individuals with physical disabilities are forced to choose from the garments produced without considering their disability. This issue is raised by the current research. The effect of fashion on people is accepted by everyone today. Clothes of the handicapped can change the negative social outlook regarding the concept of disability. Fashion is a prerequisite for ready-to-wear clothes. Ready-made garments produced without considering fashion trends are not preferred by consumers. Physically handicapped clothes have not attracted the attention of fashion designers until recently. In order to overcome these deficiencies, it is necessary to start working as soon as possible. The services related to handicapped clothing on the market are limited to the label reading devices that some companies prepare for the blind and the technology for recognizing the color of the clothes. In the absence of a market, disabled individuals have their daily outfits from ready-to-wear clothes. They do not prefer special embroidery in clothes other than in special occasions such as weddings. The reasons for making the physically disabled people interested in fashion are not met. All these problems are examined in this research. This study investigates why disabled handicrafts have not taken part in the fashion design sector until today, and present fashion designers' view on the design of disabled handicapped clothes has been put forward. The study also explores how fashion designers can make a permanent solution to the design of disabled handicapped clothes.