Tekstil endüstrisinde ürün geliştirme ve ürün-üretim-tasarım ilişkisi
Product development and product-production-design relationship in textile industry
  1. Tez No: 676648
  2. Yazar: MELİS KABAİL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURAY BIYIKLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Fine Arts, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ürün geliştirme, tekstil tasarımı, tekstil tasarımcısı, Product development, textile design, textile designer
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Günümüz tekstil sektörünün önemli kavramlarından biri olan ürün geliştirmenin incelendiği“Tekstil Endüstrisinde Ürün Geliştirme ve Ürün-Üretim-Tasarım İlişkisi”başlıklı tez çalışmasında; endüstriyel bir üretim alanı olan tekstil sektöründe, ürünlerin geliştirme aşamalarında; ürün-üretim-tasarım bileşenlerinin ilişkileri değerlendirilmektedir. Bu ilişkilere uygun stratejilerin belirlenmesi açısından; tekstil endüstrisinde ürün geliştirme kavramının oluşumu ve gelişimi analiz edilirken, tasarımın önemi ve tasarımcının değerinin vurgulanması amaçlanmıştır. Temel olarak endüstriyel üretimde tasarım kavramının hangi etkenlerle geliştiği, bu gelişim sırasında tekstil tasarımı ve tasarımcısı kavramlarının nasıl oluştuğu irdelenmiştir. Öncelikle endüstrileşme ile başlayan ürün ve üretim kavramları açıklanmış; gelişim süreci içinde ürün, üretim, tasarım ve ürün geliştirme ilişkisi incelenmiştir. Tezin birinci bölümünde; endüstriyel üretimin yapılanması içinde tasarımın oluşumu ve gelişimi incelenmiş, bu gelişimi etkileyen ve destekleyen etkenler tekstil tasarımı açısından ele alınmıştır. ikinci bölümde ise; tekstil endüstrisi ve ürün geliştirmeyle ilişkili tanımlar yapılarak konuyla ilgili kavramlar açıklanmıştır. Küreselleşme gibi dinamiklere bağlı olarak tekstil endüstrisinde üretim ve pazarlama yöntemlerindeki değişimler ve ürün geliştirmeyi etkileyen faktörler ele alınarak ürün geliştirme açısından tasarımın gerekliliğine değinilmiştir. Bu bağlamda tekstil sektöründe ürün geliştirme ekiplerinde tüketici beklentilerine cevap verebilen veya talep yaratacak düzeyde yeni ürün geliştirme açısından tekstil tasarımının ve tasarımcısının önemi vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, which is titled as“Product Development and Product-Production-Design Relationship in Textile Industry”and in which the product development as one of the major concepts of textile industry is examined, the relationship between product-production-design in the product development process in textile industry as an industrial production area is evaluated. The formation and development of the product development concept in textile industry are analysed with regards to the strategies developed accordingly, while emphasising the importance of design along with the significance of the designer. It is scrutinized that with which factors the design concept develops and how the textile design and textile designer concepts are formed in the course of this development process. Firstly, the concepts of product and production starting with industrialization are explained, and the relationship between product, production, design and product development in development process is studied. In the first part, the formation and development of design in the structure of industrial production are examined, and the factors affecting and supporting this development are discussed in terms of textile design. In the second part, definitions related to textile industry and product development are made and related concepts are explained. By discussing the changes in product and marketing methods in textile industry, in accordance with dynamics such as globalization, and the factors affecting product development, the necessity of design in terms of product development is mentioned. In this context, the role of textile design and textile designer regarding developing new products that can meet consumer expectations or generate demand within product development teams is emphasized.