18 yalancı akasya orijinin 1+0 yaşındaki fidanların morfolojik özelliklerinin ve kalite sınıflarının belirlenmesi
  1. Tez No: 57815
  2. Yazar: HÜLYA TURNA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ YAHYAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Black locust, Morfological Seedling Properties, Origine, Quality Classes, Seedling, Seed VI
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Bu çalışmada KTÜ Orman Fidanlığında üretilen 1+0 yaşındaki Yalancı akasya (Robinia pseudoacacia L.) fidanları kullanılmıştır. Bunun için T si yabancı olmak üzere 18 farklı orijinden temin edilen Yalana akasya tohumlan K.T.Ü. Orman Fidanlığında ekilip, bir yaşma gelmiş fidanlar, tekniğine uygun olarak sökülmüştür. Çalışma kapsamında sırasıyla şu hususlar araştırılmıştır-. 1) 18 farklı orijinden aynı yerde üretilen Yalancı akasya fidanları arasında morfolojik özellikler yönünden fark olup olmadığı, 2) Üretilen fidanların fidan kalite sınıflamasında kullanılmakta olan Türk Standartları Enstitüsü ( TSE ) standardına uygunluğu, 3) Ölçülen fidan boyu ve kök boğazı çapı değeri yardımıyla fidan boyu, kök boğazı çapı ve fidan boyu- kök boğazı çapı kalite sınıflarının oluşturulması, 4) Yapılan sınıflamaların hassasiyetinin ayırma analizi ile belirlenmesi, 5) Oluşturulan bu sınıflara fidanların oransal dağılımı. Araştırmanın sonucunda, TSE kriterlerine göre FB ve KBÇ birlikte değerlendirilerek oluşturulan sınıflamada fidanların % 75.38' i 1. Sınıfta, % 21.94' ü 2.Sınıfta,% 2.68' i ıskarta fidan sınıfında yer almıştır.Kaliteli fidan kullanımının ağaçlandırma çalışmalarındaki önemi dikkate alındığında, çap ve boy gelişimine göre en iyi sonucu veren Eskişehir orijinli Yalancı akasya fidanlarıdır. Anahtar Kelimeler. Yalana Akasya, Morfolojik Fidan özellikleri, Orijin, Kalite Sınıflaması, Fidan, Tohum V
Özet (Çeviri)
THE DETERMINATION OF MORFOLOGICAL PROPERTIES AND QUALITY CLASSES OF 1+0 AGED SEEDLÎNGS AT BLACK LOCUST (Robiniapseudoacacia L.) PROVENANCES SUMMARY In this study, 1+0 Black locust (Robiniapseudoacacia L. ) seedlings grown at KTÜ Nursery were used. Seven egzotic provenances of 18 different origin seeds of Black locust sowed at KTÜ Nursery. One year later, these seedlings were lifted. The study investigated the following subjects: determining of the interactions between provenances and seedlings; inspection of the seedlings according to the quality norms of the Turkish Standarts; grading of the seedlings according to height, root - collar diameter, and combined effect of height and root - collar diameter. Determining the grading success by the use of discriminant analysis. Establishing the rates of seedling into quality classes on the base of provenance and nurseries. When seedling height and root - collar diameter was used as a combined factor for quality classes, 75 % of the seedlings were determined as first class. Second class seedlings were about 22 %, and the discarded ones were approximately 3 %. Seedling from Eskişehir provenance were found to be better than the rest since the height and root collar - diameter were highest.