Türkmen ve Azerbaycan Türkçesindeki Arapça, Farsça kelimelerdeki ses değişmeleri (Türkiye Türkçesi ile karşılaştırılması)
The phonetic changes of Arabic, Persian words in Azerbaijani and Turkmen Turkish (compare with Turkey Turkish)
- Tez No: 578165
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYATİ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Türkmen Türkçesi, Azerbaycan Türkçesi, Alıntı Kelimeler, Ses Değişmeleri, Turkmen Turkish, Azerbaijani Turkish, Loan Words, Phonetic Changes
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Türk dilinin Güneybatı (Oğuz) grubunda yer alan Azerbaycan ve Türkmen Türkçesinin söz varlığında çok sayıda Arapça ve Farsça alıntı kelime bulunmaktadır. Azerbaycan ve Türkmen Türkçesi, Arapça ve Farsçadan aldığı kelimelerin çoğunu kendi ses özelliklerine uydurmuştur. Bu tezin amacı, Azerbaycan ve Türkmen Türkçesindeki Arapça ve Farsça alıntı kelimelerde meydana gelen ses değişmelerini incelemek ve böylece fonetik açıdan Türkiye Türkçesi ile benzer ve farklı yönlerini ortaya koymaktır. Bu amaçla, Türkmen ve Azerbaycan Türkçesine ait sözlükler taranarak her iki lehçedeki Arapça ve Farsça alıntı kelimeler tespit edilmiştir. Sözlüklerden tespit edilen Arapça ve Farsça alıntı kelimelerdeki ses değişmeleri incelenmiş ve bu inceleme sonucunda Arapça, Farsça alıntı kelimeler Türkiye Türkçesindeki şekilleri ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
There is a large number of Arabic and Persian words in the vocabulary of Azerbaijani and Turkmen Turkish in the Southwest (Oghuz) group of the Turkish language. Azerbaijani and Turkmen Turkish has adopted most of the Arabic and Persian words to their own sound features. The aim of this thesis is to examine the phonetic changes in Arabic and Persian words in Azerbaijani and Turkmen Turkish; smilar to Turkish and different aspects of the middle or to put. For this purpose, dictionaries of Turkmen and Azerbaijani Turkish were searched and Arabic and Persian words in both dialects were determined. Determined from dictionary of Arabic and Persian words quoted examined changes in volume and results in this study Arabic, Persian quoted words are compared with the figures in Turkey Turkish.