Oğuz Grubu Türk lehçelerinde pekiştirme ve kuralları
Intensifying and intensifying types in Oghuz Group Turkish dialects
- Tez No: 479337
- Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN SİS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Dil, Gramer, Pekiştirme, Pekiştirme Kuralları, Oğuz Grubu Türk Lehçeleri, Language, Grammar, Intensifying rules, Oghuz Group, Turkish dialects
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu çalışmada Oğuz grubu Türk lehçelerindeki pekiştirme unsurları ve pekiştirme kuralları tespit edilmeye çalışılmıştır. Tespit edilen pekiştirme unsurlarının Oğuz grubu Türk lehçelerindeki kullanımları, ses ve şekil değişimleri, kökenleri, kullanıldığı yerler örneklerle tespit edilmiştir. Bu amaçla Oğuz grubu Türk lehçeleri içinde yazı dili olarak kabul edilen Azerbaycan Türkçesinden sekiz, Türkmen Türkçesinden yedi, Gagavuz Türkçesinden altı eser taranmış, Türkiye Türkçesindeki pekiştirme unsurları ise dil bilgisi kitaplarından taranarak örnekleriyle birlikte verilmiştir. Giriş, İnceleme ve Sonuç kısmından oluşan çalışmanın“Giriş”bölümünde Türkiye Türkçesi, Azerbaycan Türkçesi, Türkmen Türkçesi ve Gagavuz Türkçesinin tarihî gelişimleri, alfabeleri ve dil özellikleri, pekiştirme ve pekiştirme türleri hakkında genel bilgiler verilmiştir. Araştırmanın“İnceleme”bölümünde ise pekiştirmenin oluşum şekilleri dört ana başlıkta incelenmiş ve taranan 21 eserden örnekler verilmiştir. Alıntı yapılan eserlerin adı, örnek cümlenin sonunda kısaltılarak sayfa numarası ile birlikte parantez içinde gösterilmiş olup bu cümlelerin orijinal imlası değiştirilmemiştir. Taranan eserlerde yer alan pekiştirme unsurlarının ses ve şekil değişimleri ayrıca tablolarda gösterilmiştir.“Sonuç”bölümünde ise Oğuz grubu Türk lehçelerindeki pekiştirme unsurları ve pekiştirme kuralları ile ilgili genel bir değerlendirme yapılarak konuyla ilgili tespit edilen bulgular özetlenmiştir. Ayrıca araştırma sonucunda elde edilen veriler tablo ve grafik şeklinde ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study attempted to determine intensifying elements and intensifying rules in Oghuz Group Turkish Dialects. The usage, phonological and syntactical changes, origins and used places of the intensifying elements in Oghuz Group Turkish Dialects were determined by setting examples. For this purpose, being accepted as written languages among Oghuz Group Turkish Dialects, eight works in Azerbaijan Turkish, seven works in Turkmen Turkish, six works in Gagauz Turkish were reviewed, on the other hand, the intensifying elements in Turkey Turkish were selected from grammar books and presented together with examples. The study is composed of three sections as Introduction, Research and Results. A general information on historical developments, alphabets, language, intensifying and intensifier types in Turkey Turkish, Azerbaijan Turkish, Turkmen Turkish and Gagauz Turkish are given in“Introduction”section. In the“Research”section of this study, the way of formation of intensifying is evaluated under four main tittles and the examples from the 21 reviewed works were presented. The names of the cited works is given as abbreviation at the end of the sample sentence in paranthesis without changing the original spellings. The phonological and syntactical changes in the intensifying elements, found in the reviewed works, were also presented as tables. In the“Result”section, intensifying elements and intensifying rules in Oghuz Group Turkish Dialects is summarized by a general evaluation of topic related findings. In addition, the results obtained from the research are presented as the tables and graphs.