Irak Türkmen Türkçesindeki atasözlerinin Türkiye, Azerbaycan ve Türkmen Türkçelerindeki atasözleriyle karşılaştırılması
Comparison of proverbs in Iraq Turkmen Turkic with proverbs in Turkey, Azerbaijan and Turkmen Turkic
- Tez No: 481725
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUNA BEŞEN DELİCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Irak Türkmen Türkçesi, Türkiye Türkçesi, Azerbaycan Türkçesi, Türkmen Türkçesi, Atasözleri, Iraqi Turkmen Turkic Language, Turkish Language (spoken in Turkey), Azerbaijani Turkish, Turkmen Turkic Language, Proverbs
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 267
Özet
Bu çalışma, Irak Türkmen Türkçesi söz varlığında kullanılan atasözlerinin tespiti ve tespit edilen bu atasözlerinin Güney batı-Oğuz grubu Türk lehçelerinin temsilcilerinden olan Türkiye Türkçesi, Azerbaycan Türkçesi ve Türkmen Türkçesinde var olan atasözleriyle karşılaştırılması amacıyla hazırlanmıştır. Bu karşılaştırmayla Irak Türkmen Türkçesinin Oğuz grubu Türk lehçeleri içindeki yerinin tespiti ve bu lehçenin söz varlığına dair malzemenin ortaya konması hedeflenmektedir. Çalışmada malzeme olarak eş zamanlı yöntemle derlenen Irak Türkmenlerinin kullandığı 2446 atasözü ele alınmıştır. Bu atasözleri, hem söz varlığı ile ilgili hem de bu lehçenin gramer yapısı ile ilgili sonuçlara ulaşmak için kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been prepared with the aim of determining proverbs used in vocabulary of Iraqi Turkmen Turkic Language and comparing with the proverbs used in Turkish Language (spoken in Turkey), Azerbaijani Turkish and Turkmen Turkic Language which are representatives of South Western-Oghuz group Turkish dialects. With this comparison, it is aimed to determine the place of Iraqi Turkmen Turkic Language in Turkish dialects of Oghuz group and to reveal the materials belonging to the vocabulary of this dialect. In the study, 2446 proverbs which are used by Iraqi Turkmens and have been compiled with simultaneous method were analyzed as the material. These proverbs have been used in order to attain results both related to vocabulary and grammar structure of this dialect.