Uzaktan akıllı kesici kontrolü için yeni bir yaklaşım
A new approach to remote intelligent circuit breaker control
- Tez No: 578170
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Enerji, Electrical and Electronics Engineering, Energy
- Anahtar Kelimeler: Devre kesici, DTMF Uzaktan kontrol, Enerji dağıtımı, Circuit breaker, DTMF remote control, Power distribution
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışmada trafo merkezi ya da enerji dağıtım merkezlerinde bulunan devre kesicilerin telefon yardımıyla Global System for Mobile Communications (GSM) hattı üzerinden uzaktan kontrolü sağlanmıştır. Bu çalışmayı yapmaktaki amacımız enerji dağıtım sistemlerimizin tamamında Supervisory Control And Data Acquisition (SCADA) ile uzaktan kontrol sistemlerinin bulunmayışıdır. Özellikle kırsal alanlarda kablolama ve sistem maliyetlerinden dolayı scada ve uzaktan kontrol sisteminin bulunmasını beklemek şu anda zor görünmektedir. Buna rağmen herhangi bir arızaya müdahale etmek veya bakım yapmak gerektiğinde hat başından enerjinin kesme işlemini uzaktan yapılabilmesi çok önemlidir. Biz de bu çalışmamızda scadanın ya da internet bağlantılı kontrolün yapılamadığı yerlerde direk GSM hattı üzerinden cep telefonu üzerinden maliyeti düşük kullanımı pratik bir çözüm geliştirdik. GSM üzerinden kontrolü seçmekteki amacımız ise mobil internet yani 3rd Generation (3G), General Packet Radio Service (GPRS) bağlantısının normal GSM sinyalinden daha az kapsama alanına sahip olmasıdır. Yapılan çalışma neticesinde kesicilere Dual Tone Multi Frekans (DTMF) kontrol sistemi yerleştirmek sureti ile devreye alınıp devreden çıkarılması arızalara daha hızlı müdahale olanağı sağladığı görülmüştür. Ayrıca enerjinin sürekliliğinin sağlanması açısından da katkı sağladığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the remote control of circuit breakers which are on transformator or power distribution substation was carried out via Global System for Mobile Communications (GSM) with mobile phones. We studied on this issue because there are not remote control systems via Supervisory Control And Data Acquisition (SCADA) in all of our power distribution systems. It seems almost impossible to have scada and remote control systems especially in rural areas due to the cabling and system costs. Nevertheless, it is of vital importance to cut the energy from the transformator or power line especially when we want to help for a problem or provide a maintenance service in a rural area. Thus, in this study, we developed a low-cost and practical solution only via GSM with mobile phones, which can be used in places where there is no scada and no possibility to control via the internet 3rd Generation (3G), General Packet Radio Service (GPRS). The reason why we have chosen“the control via GSM”is that 3G and GPRS connections have a smaller coverage area than an ordinary GSM signal does. As a result of examinations, it has been seen that a faster help over a problem can be provided by placing a remote control system on circuit breakers. It has also been found that it helps provide an energy sustainability.