Gitar çalışmada sorun oluşturan fiziksel etkenler üzerine bir araştırma
A research on the physical factors may create problems on studying guitar
- Tez No: 578244
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KANNECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları, klasik gitar, oturuş-tutuş, ergonomi, kas-tendon, Musculoskeletal Disorders, classic guitar, seat-hold, ergonomics, muscle-tendon
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Piyano Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarının görülmesindeki en önemli neden yanlış oturuş-tutuş ve duruştur. Gitar çalmak, ince, karmaşık parmak hareketlerinin duyu-motor programlanması ile hızlı ve tekrarlı kullanımını içermekle beraber; enstrümana özel vücut pozisyonlarının olması nedeniyle tüm kas-iskelet sistemini olumsuz yönde etkilemektedir ve müzisyenlerin performanslarını ciddi şekilde etkileyen kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları yaşamalarına neden olmaktadır. Yapılan çalışmalara göre müzisyenler arasında, gitaristlerin yüksek risk altında olduğu görülmüştür. Bu araştırmada, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Gitar Bölümü öğrencilerinin gitar çalmadan kaynaklanan kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları üzerine araştırma yapılmıştır. Enstrüman çalmaktan kaynaklı postüral problemleri belirlemek amacı ile Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı'ndan 18 gitar lisans öğrencisi (2 kadın, 16 erkek) dinamik duruş analizi için sınav müfredatlarında bulunan eserler üzerinden 5'er dakika aynı mesafe ve açılardan video ile kaydedilmiş, bu video kayıtları incelenmiştir. Ağrı, kas iskelet ağrısı, yoğunluğu ve müzisyenler için girişim anketi (MPIIQM) ile değerlendirilmiştir. Yapılan bu araştırma ve incelemeler ışığında, gitar öğrencilerinin müzik hayatlarında karşılaşabilecekleri kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarını önleyebilecek bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The most prominent reasons for the emergence of musculoskeletal system disorders are incorrect sitting-holding and posture. Playing a guitar includes fast and repetitive use of the instrument as a result of sensorimotor conditioning of subtle and complicated movements of fingers. On the other hand, special postures that are specific to the instrument lead to adverse effects on the whole musculoskeletal system. Therefore, musicians experience musculoskeletal disorders which, in turn, affect their performance. Studies indicate that guitarists are under a great risk among other musicians. This study analyses the musculoskeletal disorders experienced by the students of Guitar Department of Ankara State Conservatory, Hacettepe University due to guitar rehearsals. 18 (2 female and 16 male) undergraduate students were included in this study from , Hacettepe University Ankara State Conservatory in order to determine the postural problems they undergo due to playing the instrument. The students were required to play a 5-minute composition which was chosen from their examination curriculum while they were being filmed from the same distance and angle. Subsequently, the videos were analysed, and pain, musculoskeletal pain and its intensity were evaluated with the Musculoskeletal Pain Intensity and Interference Questionnaire for Musicians (MPIIQM). In the light of this study and analyses, certain recommendations were given with potential to prevent musculoskeletal disorders that may be faced by guitar students during their musical careers.