NATO'nun yeni stratejik konsepti bağlamında NATO-Rusya ilişkilerinde Baltık devletlerinin rolü
The role of Baltic states of NATO-Russia relations in the contex of NATO's new strategic concept
  1. Tez No: 578278
  2. Yazar: HATİCE İREM ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEREM BATIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Baltık Devletleri, NATO, Rusya Stratejik Konsept, Baltic States, NATO, Russia, Strategic Consept
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Baltık devletleri küçük devlet olarak jeopolitik açıdan önemli bir bölgede bulunmaktadırlar. Eski Sovyet Devletleri günümüzün AB ve NATO üye devleti birçok kez işgallerle yüzleşmesinden dolayı ülke güvenliği önceliklidir. Güvenliklerini korumak için yeniden bağımsızlıklarını kazanmalarıyla NATO'nun içinde yer almayı tercih eden bu devletler için NATO bir garantör görevindedir. Rusya ise Baltıklar gözünde Sovyet sendromunun etkisi ile bölge üzerinde tehditkar bir devlet olarak görünmektedir. Rusya bu durumu ikili ilişkilerle kırmak yerine tekrar büyük bir güç olma amacıyla politikalarını sertleştirmiştir. Soğuk savaş sonrası Avrupa güvenliğin sağlamasında etkili bir aktör iken zaman zaman Avrupa güvenliği tehdit eden kendisi olmuştur ve NATO ile karşı karşıya gelmiştir. Bu tez çalışmasında NATO'nun yeni stratejik konsepti çerçevesindeki kazandığı yeni duruşu içinde yer aralan Baltık devletlerinin, NATO-Rusya ilişkilerindeki rolü araştırılmıştır. Çünkü Eski Sovyet Cumhuriyetleri ve Soğuk Savaş sonrası yeni dünyanın ulus devletleri olan Baltık Devletlerinin çeşitlenen güvenlik tehditleri açısından yeni roller sahip olmasına neden olmuştur. Dolayısıyla bu tez çalışmasında önce Baltık Devletlerinin ülke güvenlikleri için garantör olarak gördükleri NATO ve NATO'nun en yeni stratejik konsepti açıklanmaya çalışılmıştır. Bununla birlikte 2004'den itibaren NATO bünyesinde yer alan üç devlet ve başta Rusya, NATO, AB ile ikili ilişkileri analiz edilmişdir. Bu çalışmada elde edilen veriler sonucunda Baltık devletlerin iki büyük güç (NATO ve Rusya Federasyonu) arasında çok boyutlu ilişkilerde olası bir çatışmanın şiddetini azaltıcak devletler olacağı görülmüştür. Literatür taraması, incelenmesi, yorumlanması ve ülke analiz yöntemleriyle hazırlanan bu çalışmayla, Baltık Devletlerinin iki büyük güç arasındaki jeopolitik konumu detaylı olarak analiz edilerek diğer çalışmalara katkı sağlaması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Baltic states are located in a small geopolitical region. The security of the country is a priority because the former Soviet states face the occupations many times and today they are in EU and NATO as a member states. NATO is a guarantor for those states that prefer to take part in NATO by regaining their independence to protect their security. On the other hand, Russia appears to be a threatening state on the region with the influence of Soviet syndrome. Russia has hardened its policies in order to become a major force again, rather than breaking this situation with bilateral relations While he was an influential actor in securing European security after the Cold War, sometimes threatening European security and confronted NATO. In this thesis, the role of the Baltic States in NATO-Russia relations was explored in the new position they gained in the context of NATO's new strategic concept. That's because the former Soviet republics and nation-states of the post-Cold War new world, have had new roles in terms of the diversifying security threats. Therefore, in this thesis, firstly, NATO and NATO's newest strategic concept which is considered as guarantor for the security of the country by the Baltic States are tried to be explained. Since 2004, however, the three NATO states and their bilateral relations with Russia, NATO and the EU have been analyzed. As a result of data obtained in this study showed that Baltic states would be states that would reduce the severity of a possible conflict in multidimensional relations between the two major powers (NATO and the Russian Federation). This study, which was prepared by literature review, analysis, interpretation and country profile methods, it is aims to a contribute the geopolitical position of the Baltic States between the two major powers.