Köpeklerde mitral kapak hastalığı ile serum eser element düzeylerinin ilişkisi
The relationship between mitral valve disease and serum trace element levels in dogs
  1. Tez No: 578330
  2. Yazar: BELGİ NASİBOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ERMAN OR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Mitral Kapak Hastalığı, Eser Element, Ultrasonografi, Veteriner Hekimliği, Köpek, Mitral Valve Disease, Trace Element, Ultrasonography, Veterinary Medicine, Dog
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Mitral kapak hastalığı kardiyovasküler hastalıklar içerisinde küçük ve orta boy köpek ırklarında en sık görülen hastalıktır. Köpeklerde yaş, ırk, genetik gibi mitral kapak hastalığına yatkınlık yaratan faktörler belirtilse bile, serum eser element düzeyleri üzerine bir çalışma günümüze kadar yapılmamıştır. Bu çalışmada mitral kapak hastası köpeklerde hastalığın oluşumu ve şiddeti ile serum eser elementlerinin ilişkisi araştırıldı. Bu amaçla, 20'si sağlıklı ve 60'ı mitral kapak hastası toplam 80 köpek çalışmaya katıldı ve hasta grubundaki köpekler ACVIM klasifikasyonuna göre kendi içinde B (n:19), C (n:34) ve D (n:7) safhalarına ayrıldı. Köpeklere ait klinik, ekokardiyografik, elektrokardiyografik, radyografik muayeneleri, hemogram ve biyokimyasal analiz bulguları ile serum bakır, çinko, demir, magnezyum, mangan ve selenyum elementlerine ilişkin veriler değerlendirildi. Hasta gruplar ile sağlıklılar arasında serum eser element düzeyleri bakımından farklılıklar saptanmasına rağmen, bu bulgular tek yönlü varyans analizi testine göre gruplar arasında istatistiki önemlilik göstermedi. Serum, bakır, çinko, demir, magnezyum, manganez ve selenyum elementlerinin ilaç almayan köpeklerde mitral kapak hastalığının oluşumu ve şiddeti için bir marker olarak kullanılamayacağı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Mitral valve disease is the most common disease among small and medium-sized dogs in cardiovascular diseases. Even if the predisposing factors for mitral valve disease such as age, race and genetics are mentioned in dogs, a study on serum trace element levels has not been studied yet. In this study, the relationship between the occurrence and severity of the mitral valve disease and serum trace elements were investigated in dogs. For this purpose, a total of 80 dogs, 20 healthy and 60 patients with mitral valve disease, participated in the study and dogs in the patient group were divided into B (n: 19), C (n: 34) and D (n: 7) stages according to the ACVIM classification. Clinical, echocardiographic, electrocardiographic, radiographic examinations; hemogram and biochemical analysis findings and the serum copper, zinc, iron, magnesium, manganese and selenium elements values were evaluated in dogs. Although there were differences in serum trace element levels between the patient and healthy groups, these findings did not show statistical significance among the groups according to one-way analysis of variance. It was concluded that serum, copper, zinc, iron, magnesium, manganese and selenium elements could not be used as a marker for the occurrence and severity of mitral valve disease in dogs that do not received drugs.