Kamil Kepeci 217 numaralı Ruus Defteri (Metin-değerlendirme, s. 1-100)
The transcription and assessment of the Ruus Register number 217 in Kamil Kepeci
- Tez No: 578375
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ruûs Books, Köprülü Mehmed Pasha, Grants
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 313
Özet
Dîvân-ı Hümâyûn defterlerinden olan Ruûs Defterleri, Osmanlı bürokrasisin tayin, azil, ibka gibi tevcîhatın kaydedildiği defterlerdir. Ruûs defterleri tutuldukları yerlere göre padişaha arz edilerek yapılan tevcîhat, Dîvân; padişaha arz edilmeden sadrazam tarafından yapılan tevcîhat, İkindi; seferde görevli serdar tarafından yapılan tevcîhat ise Sefer ruûsu olarak sınıflandırlmıştır. Tez çalışmamızın konusu, Kamil Kepeci 217 numarada kayıtlı ruûs defterinin 1-100 arasındaki sayfalarının transkribesi ve değerlendirilmesidir. Tezimize konu olan bölüm Osmanlı Devleti'nin bir dönemine damgasını vurmuş Köprülü Mehmed Paşa'nın son sadrazamlık yıllarını, Cemaziyelevvel 1070-Rebiülahir 1071 (Ocak 1660-Ocak 1661) arasındaki tevcîhatı ihtiva etmektedir. Buradaki kaytlardan mezkûr tarihteki beylerbeyi, sancakbeyi, kadı, müderris, mektep hâceliği, kâtip, halife, hacegân, müteferrika, emin, vakıf görevlileri, kale görevlileri gibi birçok büyük ve küçük görevlilerin atamalarına ulaşmak mümkündür. Defterdeki bilgiler konularına göre sistematik b
Özet (Çeviri)
The Ruus books, which are the books of the imperial council (Divan-ı Humayun), are the books of the Ottoman bureaucracy in which the grants (the tevcîhat) such as appoint, dismissing, eternalizations are recorded. According to the places where Ruus books are kept, the Divan of the grants made by the Sultan, the afternoon of the grants made by Grand Vizier without offering the Sultan, and the grants made by the Serdar who was in charge of the expedition were classified as Sefer ruus. The subject of our thesis is the transcribing and evaluation of pages 1-100 of the Ruus book, recorded in Kamil Kepeci 217. The subject of our thesis includes the last Grand Vizier years of Köprülü Mehmed Pasha between Cemaziyelevvel 1070 - Rebiülevvel 1071 (January 1660-January 1661). From the records here, it is possible to reach the appointments of many major and minor officials such as governor (beylerbeyi), governor of a sanjak (sancakbeyi), Muslim judge (Kadi), professor (müderris), the teacher of the schools, caliph, teachers. Foundation officials and the castle officials in the mentioned period. The information in the notebook is displayed systematically in tables according to their subjects.