Feridüddîn Attâr'ın Pend-Nâmesi'nin Abdurrahmân Abdî Paşa şerhi: Müfîd (35a-105a varakları arası inceleme- metin)
Commentary of Feriduddin Attar's Pend-Name by Abdurrahman Abdi Pasha: Mufid (analysis and text between page 35a-105a)
- Tez No: 578385
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜLENT ŞIĞVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Feridüddîn Attâr, Pend-nâme, Abdurrahmân Abdî Paşa, Müfîd, şerh, Feridüddîn Attar, Pend-nâme, Abdurrahman Abdi Pasha, Müfîd, Commentary
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 336
Özet
17. yüzyılda yaşamış Osmanlı devlet adamlarından Abdurrahman Abdi Paşa, Attâr'ın edep, ahlak ve tasavvufî düşünceleri içeren Pend-nâme adlı eserini şerh etmiştir. Abdurrahman Abdi Paşa'nın söz konusu şerhi Müfîd ismiyle bilinmektedir. Müfîd'in 72 nüshası tespit edilmiş olup bunların 22'si yurt dışında 50'si ise yurt içindeki kütüphanelerde yer almaktadır. Abdurrahman Abdi Paşa'nın Feridüddîn Attâr'ın Pend-nâmesi üzerine yazdığı Müfîd adlı şerhinin ele alındığı çalışmamız, iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Abdurrahman Abdi Paşa'nın hayatı ve eserleri hakkında bilgi verildikten sonra Müfîd isimli eserde izlenen şerh yöntemi, muhtevası ve dili üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde ise Müfîd'in 35a'dan 105a varağına kadarki kısmının transkripsiyonlu metnine yer verilmiştir. Eserin sonuna da metnin daha iyi anlaşılabilmesi için sözlük eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Abdurrahman Abdi Pasha, Ottoman politician, who lived in the 17th centry annotated Pend-nâme of Feridüddîn Attar. Pend-nâme contains manners, morality and mystcal thoughts. The subject commentary of Abdurrahman Abdi Pasha known as Müfîd. 72 copies of Müfîd is detected. 22 copies are abroad and 50 copies are in the domestic libraries. We discussed Abdurrahman Abdi Pasha's commentary on Pend-nâme of Feridüddîn Attar. Our work consists of two parts. In the first part, we gave information about Abdurrahman Abdi Pasha's life and works. After that we emphasized Müfîd's commentary method, content and grammar. In the second part we refered to transciription text of Müfîd's pages from 35a to 105a. We add a dictionary at the end of the work to make it more understandable.