Fikri mülkiyet haklarının korunmasının ekonomik büyüme üzerindeki etkisi: OECD ülkeleri üzerine bir uygulama
The effects of intellectual property rights on economicgrowth: An empirical analysis on OECD countries
- Tez No: 578414
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİF ÖZAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Fikri Mülkiyet Hakları, AR-GE, Ekonomik Gelişme, Intellectual Property Rights, R&D, Economic Growth
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bilginin kullanılması sonucu ortaya çıkan ve teknolojik olarak katma değeri yüksek olan ürünler çeşitli araştırma-geliştirme (AR-GE) faaliyetleri neticesinde ortaya çıkmaktadır. Gerçekleştirilen bilimsel, düşünsel ve sanatsal çalışmalar neticesinde elde edilen ürünlerin haklarının korunması ise bu dönemde oldukça önem kazanmış, gerek ulusal gerekse uluslararası boyutlarda söz konusu hakların korunması maksadı ile çeşitli koruma mekanizmalarına olan ihtiyaç ortaya çıkmıştır. Bu anlamda ortaya çıkan Fikri mülkiyet hakları, gerek mevcut eserlerin haklarının korunması gerekse ortaya çıkacak yeni fikir ve sanat eserleri için yaratıcılığı teşvik açılarından oldukça önemli bir rol üstlenmektedir. Dolayısı ile fikri mülkiyetlerin korunması, gerek teknolojik alanda gerekse sosyal ve ekonomik alanlarda ülkelerin ilerlemelerini ve uluslararası alanlarda rekabet edebilirliklerinin artmasını sağlayan bir hayli önemli bir etkendir. Bu çalışma kapsamında ilk olarak fikri mülkiyet haklarının tarihsel süreçte göstermiş olduğu gelişim incelenmiş, devamında ise tanımı ve ekonomik büyüme ile olan ilişkisi ele alınmıştır. Daha sonra ve fikri mülkiyet haklarının korunmasının önemi incelenmiş ve söz konusu hakların OECD ülkelerindeki ekonomik büyümeye olan etkilerin analiz edildiği bir ekonometri uygulama sunulmuştur. Uygulama kapsamında fikri mülkiyet haklarının korunmasının ekonomik büyümeye ve AR-GE yatırımlarına olan etkileri araştırılmış ve netice olarak incelenmiştir fikrî mülkiyet haklarının korunmasının söz konusu alanlarda olumlu etkileri olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The products resulting from the use of information and having technologically high added value arise from the results of various research and development (R&D) activities. The protection of the rights of the products obtained as a result of the scientific, intellectual and artistic Works performed has gained importance in this period and the necessity of various protection mechanisms with the aim of protecting the rights in both national and international dimensions has emerged. Intellectual property rights, in this sense, play a very significant role both in protecting the rights of existing works, and in promoting creativity for new ideas and works of art to emerge. Therefore, the protection of intellectual property is a very important factor which, both in the technological field, and in social and economic fields, boosts the progress of the countries and their competitiveness in the international arena. In thes cope of this study, firstly the historical development of the intellectual propertyrights has been examined and then its definition and the relation with the economic growth have been discussed. Later, the importance of protection of intellectual property rights has been analyzed and an econometric application in which the effects of said rights in the OECD countries on economic growth was analyzed has been presented. Within the scope of the application, the effects of protection of intellectual propertyrights on economic growth and R&D investments have beenresearchedandexamined as a conclusion. It has been determined that the protection of intellectual property rights has positive effects on the said areas.