Iran street art: Style, technique and meaning
Iran street art: Style, technique and meaning
- Tez No: 578415
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Çağdaş sanat, İran'ın Sokak Sanat Tarihi, İran'ın Sokak Sanatı, Sokak Sanatı Stili, Sokak Sanatı teknikleri, Sokak Sanatın Kavramları, Graffiti, İran, Contemporary art, Iran Street art History, Street art Styles, Street art Concepts, Graffiti, Iran
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
İran sokak sanatı araştırma tezinde, İran sanatçılarının ürettiği büyük şehirlerdeki sokak sanatlarının üslübü, tekniği ve anlamı incelenektir. Graffiti ve Sokak Sanatı, farklı bakış açılarıyla toplumun farklı katmanlarını bize yansıtır. Gençlik ve alt kültürlerle ilişkili bir sanat hareketi olarak görülmektedir. Mekanizma; Hiphop ve Rap müzik akımlarının gençlik aracılığıyla toplumsal katmanlarla karşılaşması ile aktif hale gelir. Bu karşılaşmanın ürünleri, müzik ve görsel sanatlar alanında sokakta başladığı için; Graffiti ve sokak sanatı ürünleriyle yine sokakta dönüşümünü tamamlar. Sömürgeciliğe ve emperyalizme karşı protest olan bu sanat ürünleri özünden dolayı, her zaman kentsel alanlarda yıkıcı bir faktör olarak tanımlanmış, hükümetin stratejisi doğrultusunda halka vandalism olarak tanıtılmış ve engellenmeye çalışılmıştır. Ancak çeşitli toplumlarda teknoloji ve farkındalığın ilerlemesiyle birlikte, bu yöntemler, protesto kavramlarına sahip olsalar dahi, farklı toplum sınıfları tarafından kullanılan güçlü bir araçtır. Bu sanatsal hareketin çok boyutlu bir ortam olarak etkisi her zaman kamuoyunu yönlendirebilmiş ve hedeflerine ulaşabilmiştir. Geçtiğimiz 50 yıl içinde Orta Doğu'nun en büyük ülkesi olan İran, tartışmalı bir konu olmuştur. Sanatçıların varlığı, anti-emperyalist sömürgeci inançların ve iç politik mücadelelerin aktarılmasında belirleyici bir faktör oluşturmuştur. Bu araştırmada, graffiti ve sokak sanatının, İran'ın güncel siyasal ve toplumsal tarihinde; Tahran, Tebriz, İsfahan, Şiraz, vb. büyük şehirlerde üretilen eserlerle rolü, kavramları ve teknikleri incelenmiştir. Tarihsel dönemler ve popüler tarzlar, gençlerin sokak sanatının gelişimine etkisi, hükümet ile halkın; kurumsal bir yapı olmaksızın karşılaşması irdelenmiştir. Bu bağlamda tarafsız özgür ve toplumsal sancıların sistemle karşılaştığı bir alandır. Bu çalışmada, farklı dönemlerdeki sanatçıların eserleri, döneme ait belgeler, resimler araştırılarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main subject of this research is street art in Iran which investigates techniques, styles, and meaning that is used in artworks of artists in large cities of Iran. Graffiti and street art is analyzed as an art revolution, which is related to the young generation and sub-cultures at different social levels, by different points of view. Because of the nature of this art, protesting against colonization and government imperialism, it was primarily introduced as a destructive factor all over the cities. So was invaded not only by many governments but also by ordinary people. Over time, passing years, developing technology and increasing knowledge of people about this kind of art in different societies, it had started to get known as a powerful tool used by different classes of society even if it was used to protest. The influence of this artistic revolution as a multidimensional media was successful in detecting public opinion and achieving its own goals. In last 50 years, Iran was an important country in the Middle East that have met so many conflicts and of course, the presence of artists in this period was effective in transferring anti-imperialist, colonialism or internal political struggles believes. This research tried to study the role of street art in political and social contemporary history and created masterpieces in large cities of Iran like Tehran, Isfahan, and Shiraz... This research also tried to pay a great deal of attention to subjects like“ used concepts ”,“importance of colors in historical eras ”,different styles in different areas“, ”role of young generations in street art“ and ”powerful tool for government and protestors“ and ”direct exhibition to a great number of audience ". In this research by choosing artworks of different era's artists, collecting data and images of different styles the phenomena studied.