Orman ürünleri sanayinde Toplam Kalite Yönetimi (TKY) uygulamaları üzerine bir araştırma; Düzce ili örneği
A research on the total quality management (TQM) applications in forest products industry; A case of Duzce
- Tez No: 578518
- Danışmanlar: PROF. DR. DERYA SEVİM KORKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, İşletme, Wood Products, Forestry and Forest Engineering, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Düzce, Kalite, Orman ürünleri sanayi, Toplam kalite yönetimi, TKY, Düzce, Forest products industry, Total quality management, TQM, Quality
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmada Düzce ilinde faaliyette bulunan orman ürünleri sanayi işletmelerinin toplam kalite yönetimi (TKY) uygulamaları ile ilgili genel durumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Düzce'de belirlenen 40 adet orman ürünleri sanayi işletmesi ile yüzyüze görüşme yöntemi ile anket çalışması yapılmıştır. Çalışma sonucunda, işletmelerin %60'ında kalite kontrol bölümünün bulunduğu, kalite kontrol bölümünde çalışanların %83,3'ünün kalite ile ilgili eğitim aldıkları belirlenmiştir. Ayrıca işletmelerin %37,5'inin TKY çalışmalarından haberdar oldukları, TKY'nin işletmelerin %42,5'inde uygulandığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine general conditions of Total Quality Management (TQM) applications of forest products industrial enterprises operating in Düzce province. For this purpose, 40 forest products industrial enterprises in Düzce were surveyed by face to face interview method. As a result of the study, it was determined that 60% of the enterprises had quality control department and 83,3% of the employees in the quality control department received quality related training. In addition, it was concluded that 37.5% of enterprises were aware of TQM studies and TQM was applied in 42,5% of enterprises.