Ekoeleştirel süreç ilişkisel film inceleme yöntemi ile 'Ayı Kardeş' ve 'Pom Poko' çizgi filmlerinin analizi, 'Çağrılmayan İnsan' uygulama filmi
Analysis of the animation films 'Brother Bear' and 'Pom Poko'through eco-critical process relational film method,'Uninvited Human' application movie
- Tez No: 578536
- Danışmanlar: PROF. HİKMET SOFUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Animasyon sineması, Ekoloji, Süreç ilişkisel analiz, Animation cinema, Ecology, Process relational analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Animasyon Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
21. yüzyılda ekolojik dengenin bozulması ve buna bağlı olarak insan ve insan dışı doğa ilişkilerinin tahrip olması, hareketli görsellerin pek çok alanında araştırılacak bir alan haline gelmiştir. Hareketli görseller; sinema ve bu bağlamda animasyon sineması izleyiciyi etkileme, taşıma ve değiştirme potansiyeline sahiptir. Ayrıca tarihsel ve sosyolojik bazı gelişmelerle beraber, izleyici için hareketli görsellerin anlamı zaman içerisinde değişmektedir. Bu değişimi ekoeleştirel bir bakış açısıyla incelemenin günümüzde yaşanan ekolojik problemlerin çözümüne rehberlik edebileceği düşünülmektedir. Bu doğrultuda Adrian Ivakhiv'in geliştirdiği“Ekoeleştirel Süreç İlişkisel Film Analizi”yönteminin sorularının, animasyon filmlerini çok katmanlı olarak incelenmesine katkı sağlayabileceği ön görülmüştür. Sorular, filmlerin maddi ve üretim ekolojilerinden sosyal ve tarihsel ekolojilerine kadar çeşitlilik göstermekte ve üç farklı başlıkta toplanmaktadır. Bu çeşitliliğin çok yönlü bir film analizi elde edilmesi açısından faydalı olabileceği düşünülmüştür. Bu çalışmada, Adrian Ivakhiv'in“Ekoeleştirel Süreç İlişkisel Film Analizi”yöntemi araştırmanın odağına alınmıştır.“Ekoeleştirel Süreç İlişkisel Film Analizi”yönteminin soruları ekolojik problemleri konu alan“Ayı Kardeş”ve“Pom Poko”animasyon filmlerine sorularak,“Ekoeleştirel Süreç İlişkisel Film Analizi”yönteminin animasyon filmlerini analiz etmede bir yöntem olarak taşıdığı potansiyel ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The deterioration of the ecological balance in the 21st century and the destruction of human and non-human nature relations have become an area to be explored in many fields of moving images. Moving images; cinema and in this context, the animation cinema has the potential to influence, move and change the audience. In addition, along with some historical and sociological developments, the meaning of moving images for the audience changes over time. It is thought that examining this change from an ecological perspective can guide to the solution of ecological problems of today. In this respect, it is foreseen that Adrian Ivakhiv's questions of the“Eco-critical Process Relational Film Analysis”can contribute to the multi-layered analysis of the animation films. The questions range from material and production ecologies to social and historical ecologies and are grouped under three different headings. This diversity is thought to be useful in terms of obtaining a versatile film analysis. In this study, the method of Adrian Ivakhiv's“Eco-critical Process Relational Film Analysis”was taken into the focus of the study. By asking the questions of“Eco-critical Film Analysis Method”to“Brother Bear”and“Pom Poko”which are dealing with ecological problems, it has been tried to reveal the potential of the“Eco-Critical Process Relational Film Analysis”method as a method for analyzing animated films.