İran kedilerinde toraks radyografilerinin morfometrik olarak değerlendirilmesi (Vertebral skala sistemi ve kalp büyüklüğünün hesaplanması)
Morphometric evaluation of thoracic radiographies in persian cats (Vertebral scala system and calculation of heart size)
  1. Tez No: 578547
  2. Yazar: DİLŞAT SAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSÜN PAZVANT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: İran kedisi, brakisefalik, vertebral kalp skalası, kardiyotorosik oran, Persian cat, brachycephalic, heart, vertebral heart score, cardiothoracic ratio
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anatomi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Çalışmamızda 30 adet (15 erkek-15 dişi) İran kedisi kullanılmıştır. Anestezi uygulanmayan kedilerin tam inspirasyon anında sağ ve sol lateral ile dorsoventral ve ventrodorsal toraks radyografileri alınmıştır. Radyografilerden göğüs boşluğunda bulunan çeşitli yapılara, toraksa, kalbe ait ölçümler alınmış ve bu ölçümlerin ışığı altında kardiyomegalinin tanısında faydalanılan vertebral kalp skalası (VHS) ve kardiyotorasik oranlara (CTR) ait referans veriler elde edilmiştir. Röntgenlerin incelenmesinde kedilerin kalplerinin köpeklere kıyasla daha eliptik ve uzun eğilimde olduğu ve sternum ile yaptığı açının ortalama 40°olduğu belirlenmiştir. Röntgen çekimi esnasında sağa ve sola yatışın veya dorsoventral ve ventrodorsal yatışın VHS değerlerini etkilemediği, kardiyotorasik oranın da yatış pozisyonundan etkilenmediği tespit edilmiştir. Gerek VHS gerekse CTR değerleri üzerine cinsiyet faktörünün bir önemi olmadığı belirlenmiştir. İran kedilerinin ortalama 8,16 thoracal vertebrae olarak bulunan VHS değerinin literatürlerde kediler için belirtilen 7,5 vertebra değerinden büyük olmasının bu ırkın brakisefalik olmasından kaynaklandığını ifade edebiliriz. Kalp büyümesinin bir başka tanımlayıcısı olan CTR çalışmamızda erkekler için 0,51, dişiler için ise 0,53 olarak belirlenmiştir (ortalama 0,52±0,05). Çalışmamızda İran kedilerinin toraks bölgesi radyografik görüntülerinden, toraks ve kalbe ait verilerin ortaya konulması ile brakisefalik ırk kedilerin toraks hastalıklarının ve özellikle kardiyomegalinin değerlendirilmesinde etkin olan vertebral kalp boyutunun ve kardiyotorasik oranla ilgili referans değerlerin belirlenmesi ile klinisyen veteriner hekimler için faydalı olacağına inandığımız veriler sunmayı amaçladık.
Özet (Çeviri)
In our study, 30 (15 male - 15 female) Persian cats were used. Dorsoventral and ventrodorsal thoracic radiographs of without anesthesia cats with right and left side were taken at the time of full inspiration. The measurements of the thoracic vertebrae and heart were taken from the radiographs and in the light of these measurements, the reference data of the vertebral heart size (VHS) and cardiothoracic ratios (CTR) which were used in the diagnosis of cardiomegaly were obtained. The X-rays showed that the hearts of cats were more elliptical and longer in comparison to the dogs and the angle with sternum was 40°. During x-ray photography, it was determined that admission to the right and left or the dorsoventral and ventrodorsal recumbency did not affect the VHS values and the cardiothoracic ratio was not affected by the recumbency position. It was observed that gender factor was not important on both VHS and CTR values. The value of VHS obtained from lateral radiography of Persian cats and found as 8.16 is greater than the value of 7.5 vertebrae for cats in the study, is due to the fact that this breed is brachycephalic race. In our CTR study, another determinant of heart growth was found as 0.51 for males and 0.53 for females (mean 0.52 ± 0.05). In this study, we aimed to determine the cardiac data from the radiograph of the thoracic region of Persian cats and to determine the reference values of the vertebral heart size and determine the reference values of cardiothoracic ratio which are effective in the assessment of cardiomegaly in brachycephalic race of cats.