Bazı domates çeşitlerinin yabancı otlar ile rekabet yeteneği
Weed competetive ability of some tomato cultivars
- Tez No: 578660
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KHAWAR JABRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Domates çeşitleri, Yabancı ot, Rekabet, Tolerans, Tomato varieties, Weed, Competition, Tolerance
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Yabancı otlar hem doğrudan domates verimini düşürdüğünden hem de hastalık ve zararlı etmenlere konukçuluğa sebebiyet verdiğinden üretimi kısıtlayan en önemli faktörlerden biridir. Yabancı otlara toleranslı çeşitlerin yetiştirilmesiyle, yabancı otları doğal olarak bastırmak önemli yöntemler arasındadır. Bu durum dikkate alınarak yapılan bu çalışmada altı adet domates çeşidi (Rio Grande F1, Spartacus F1, Babur F1, Bumin F1, Kamenta F1 ve Standart Yerli Sofralık) yabancı ot toleransları açısından değerlendirilmiştir. Bu çeşitler yabancı otlu ve yabancı otsuz koşulları da içerecek şekilde üç tekerrürlü yetiştirilerek değerlendirilmiştir. Çalışma alanında belirlenen en önemli yabancı ot türleri; Amaranthus retroflexus (Kırmızı köklü tilki kuyruğu), ve Portulaca oleracea (Semizotu)'dur. Elde edilen veriler genel olarak değerlendirildiğinde, domates çeşitlerinin yabancı ot toleransları açısından farklılık göstermediği belirlenmiştir. Genel olarak bütün çeşitler için benzer bir yabancı ot yayılımı tespit edilmiştir. Ancak domates çeşitlerinin yabancı otlu koşullarda yetiştirildiğinde büyüme ve veriminde azalma olduğu belirlenmiştir. Gelecekte bu konuda yapılacak çalışmaların çok sayıda domates genotipi ile ve farklı ortamlarda yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Weeds ware among the most important factors that decrease the yield because these not only directly reduce the tomato yield but also host the disease pathogens and insect pests. Growing weed-tolerant cultivars is among the important methods to suppress weeds naturally. Keeping in regard the situation, in this study, six tomato cultivars (Rio Grande F1, Spartacus F1, Babur F1, Bumin F1, Kamenta F1 ve Standart Yerli Sofralık) were evaluated for their weed tolerance. These cultivars were evaluated by growing under weedy and weed – free environment using there replications. The most important weed spiecies in the experimental area were Amaranthus retroflexus (red rooted foxtail) and Portulaca oleracea (common purslane). Result showed that the tomato cultivars did not differ for their weed tolerance. Generally a similar weed infestation was noted for all the cultivars. However, growth and yield of tomato cultivars were decreased when these were grown under weedy conditions. Future work should contain a large number of tomato genotypes, and should be done in diverse enviroments.