Çocukluk çağı glial tümörlerde radyoterapi ve sağkalım sonuçları
The survival results and radiotherapy in the childhood glial tumors
  1. Tez No: 578753
  2. Yazar: ALAETTİN ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ GÜNEY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı Glial Tümörler, Radyoterapi, Childhood Glial Tumors, Radiotherapy
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Ocak 2003 – Ağustos 2008 tarihleri arasında Ankara Onkoloji Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Kliniği'nde RT tedavisi almış glial tümörlü 48 çocuk hasta geriye dönük olarak incelendi. Hastalar yaşlarına, cinsiyetlerine, opere edilip edilmediklerine, opere edilmişlerse operasyon şekillerine göre sınıflandırıldı. Takibinde hastalar düşük/yüksek grade ve histopatolojik derecelerine göre sınıflandırılıp aldıkları total RT dozları kontrol edildi. Takibi olmayan ve kendilerine ulaşılamayan 10 hasta sağkalım analizlerinden çıkarıldı. Analiz tarihi olan Ekim 2009'da hastaların genel HSK'ları ortalama 36,2, GSK'ları 40,3 ay olarak bulundu. Sonrasında hastalarda cinsiyet, cerrahi operasyon şekli, tanı, düşük/yüksek grade ve histopatolojik dereceleri göz önüne alınarak HSK ve GSK sonuçları değerlendirildi. Yapılan analizlerin tamamında istatistiki anlamlılık gözlenmedi. Ancak erkek cinsiyette kızlara göre, TR/GTR yapılanlarda STR yapılanlara göre, düşük grade tümörü olanlarda yüksek grade tümörü olanlara göre, grade 1 histopatolojik tanısı olanlarda grade 4'e göre uzamış HSK ve GSK oranları gözlendi. Ayrıca cerrahi operasyon ve RT sonrası herhangi bir zamanda meydana gelen yan etkilere sahip olgularda HSK ve GSK oranlarının yan etki görülmeyen olgulara göre azaldığı saptandı. Sonuç olarak çocukluk çağı glial tümörlerde düşük grade ve tam ya da tama yakın cerrahi rezeksiyon HSK ve GSK hızlarını arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Forty-eight children with glial tumors who were treated by radiotherapy in the Radiation Oncology Department of Ankara Oncology Hospital between Janurary 2003 and August 2008 were retrospectively evaluated. Patients were divided groups according to their age, gender, surgery history and surgery types. All patients were classified according to their histopathological degrees, low or high grade types and the total RT doses were controlled. Ten patients who were not reached and followed were excluded from this study. The mean DFS and OS scores were 36,2 and 40,3 months on the analyse time, October 2009. After that the DFS and OS scores were evaluated with the patients gender, surgical operation type, diagnosis, low/high grade types and histopathological degrees. The results were not statistically significant. But better DFS and OS scores were seen in man than woman, in low grade type than high grade type, in grade 1 histopathologically diagnose than grade 4 and in TR/GTR group than STR group. DFS and OS rates were shorter in the group which had any complication in any time after surgery and RT. In conclusion low grade and total or nearly total surgical resection in childhood glial tumors results in an increase on DFS and OS rates.