Merkezimizde tedavi edilen santral sinir sistemi glial hücre tümörün klinik özelliklerinin ve tedavilerinin değerlendirmesi
Evaluation of clinical features and treatments of central nervous system glial cell tumor treated at our center
  1. Tez No: 769656
  2. Yazar: MAHLİ BATUHAN ÖZDOĞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK İNCE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı, SSS glial hücre tümörleri, Klinik Özellikler, Childhood, CNS glial cells tumors, Clinical Features
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hematolojik Onkoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Araştırmamızın amacı 30 yıllık bir merkezde tanı alan, takip ve tedavi edilen santral sinir sistemi glial hücre tümörü tanılı hastaların demografik ve klinik özelliklerini ortaya koymak, ilk başvuru yakınmaları ve tanıya kadar geçen süreyi belirlemek, tümör patolojik sınıfı, derecesi, uygulanan tedaviler, sağkalım hızları, geç yan etkiler ve sekelleri belirlemektir. Method: Bu kesitsel çalışmaya Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Onkolojisi Bilim Dalı'na 1987- 2021 tarihleri arasında çocukluk çağı Santral Sinir Sistemi glial hücre tümörü tanısı almış 143 hasta dahil edildi. Bulgular: Olguların 76'sı erkek (%53,1), 67'si kız (%46,9) idi. Katılımcıların kız/erkek oranı 1/1,13 olarak hesaplandı. Hastaların tanı koyulma yaşı minimum 1 ay maksimum 218 ay olacak şekilde ortalama 89,75 ay olarak bulundu. Klinik şikayetlerden tanıya kadar geçen süre ortalama 8,28 hafta (minimum/maksimum: 1/48 hafta) idi. 8. Uygulanan tedaviler cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi kombinasyonlarından oluşmaktaydı. 38 hastaya (%26,6) sadece cerrahi uygulanmış, 4 hasta (%2,8) sadece kemoterapi rejimleri almış, 8 hastaya (%5,6) sadece radyoterapi uygulanmış, 6 hastaya (%4,2) cerrahi ile kemoterapi rejimleri uygulanmış, 19 hasta (%13,3) cerrahi ve radyoterapi uygulanmış, 37 hasta (%25,9) cerrahi, kemoterapi rejimleri ve radyoterapi ile tedavi edilmiş, 18 hasta kemoterapi rejimleri ve radyoterapi uygulanmış, 13 hasta (%9,1) takip kararı alınmıştı. Sonuç: Sonuçlarımız uygulanan primer cerrahinin OS ve EFS değerlerinde artış sağladığını göstermektedir. Bu bakımdan çalışmamızın sonuçları literatür ile karşılaştırıldığında benzer bulundu.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to reveal the demographic and clinical characteristics of patients with central nervous system glial cell tumor diagnosed, followed up and treated in a center for 30 years, to determine the first presentation complaints and the time to diagnosis, tumor pathological class, grade, treatments applied, survival rates, to identify late side effects and sequelae. Methods: In this cross-sectional study, 143 patients diagnosed with childhood Central Nervous System glial cell tumor in Dokuz Eylul University Medical Faculty Hospital, Department of Pediatric Oncology, Department of Pediatric Oncology between 1987- 2021 were included. Results: Of the cases, 76 (53.1%) were male and 67 (46.9%) were female. The female/male ratio of the participants was calculated as 1/1.13. The mean age at diagnosis was 89.75 months, with a minimum of 1 month and a maximum of 218 months. The mean time from clinical complaints to diagnosis was 8.28 weeks (minimum/maximum: 1/48 weeks). The treatments applied consisted of combinations of surgery, chemotherapy and radiotherapy. 38 patients (26.6%) received only surgery, 4 patients (2.8%) received only chemotherapy regimens, 8 patients (5.6%) received only radiotherapy, 6 patients (4.2%) received surgery and chemotherapy regimens. , 19 patients (13.3%) underwent surgery and radiotherapy, 37 patients (25.9%) were treated with surgery, chemotherapy regimens and radiotherapy, 18 patients received chemotherapy regimens and radiotherapy, 13 patients (9.1%) decided to follow up had been taken. Conclusion: Our results show that the primary surgery performed increases the OS and EFS values. In this respect, the results of our study were found to be similar when compared with the literature.