Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde medyanın sahiplik yapısı üzerine bir inceleme
Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde medyanın sahiplik yapısı üzerine bir inceleme
  1. Tez No: 578766
  2. Yazar: NONO IKWA ILOKO
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA SAMİ MENCET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Journalism, Radio and Television, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kongo, Kongo Medyası, Medya İşletmeciliği, Ekonomi Politik, DRC, Media in Congo, Media Administration, Economy Politics
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Uzun süre boyunca, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde basın ve medya, önce sömürge dönemi, diktatörlük rejimi, sonra da geçici bir rejim ile hükümet tarafından baskı altında yönetilmiştir. Bu dönemde, her şeyiyle hükümet tarafından finanse edilerek baskı altında tutulan basının tek bir görevi yerine getirilmesi bekleniyordu; yapacağı yayın ve yayımlarla hükümeti memnut etmek. Monopartism bir mantığa sahip olan hükümet için basın, hükemetin propagandasını yapan bir araç haline gelmiştir. Hükümet için basının varlığı ancak kendi propagandasını yapması, onun düşüncelerini kitlelere aktarması şartı ile varlığı tanınabilir ve finanse edilebilir bir kurumdur. Günümüzde ise basın teoride tamamen özgür görünmekle beraber uygulamada tam tersi bir anlayış hakim olmaktadır. Günümüz basının veya medya yapısının sahip olduğu haklar çoğulculuk, basının bağımsızlığı ve kendi kendini finanse etme özgürlüğü gibi temel ilkelerdir. Medya yapılanmasında çoğulculukanlayışı hakim olduğu için, hükümetin bu alanda etkisi ve sahipliği giderek azalmaktadır. Bu çalışmanın amacı bugün basının sahipleri kimler olduğunu, finans kaynaklarının neler olduğunu ortaya koyabilmektir. Kongo'nun tüm illerinde yazılı medya, radyo ve televizyon kanallarının sahiplerini bulmak için araştırmalar yapılmıştır. Araştırma, ülkede yerel ve özel medyanın baskın olduğunu ortaya koyarken, medyanın mülkiyetinin, çoğunlukla iş insanı ve politikacıların elinde olduğunu göstermektedir. Daha sonra dini mezhepler, topluluk grupları ve kendi kendini finanse eden yerel ve özel gruplar gelmektedir. Araştırmalar yine medya sektöründe çok fazla özel uluslararası kanal olmadığını ve kamu televizyonun, radyosunun birden fazla olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca, Kongo'daki medya yapılanmasında güçlü bir tekelleşme olmadığı, yatay tekelleşmenin ise en fazla dört şirkete kadar çıktığı belirtilmiştir. Küreselleşme açısından, sadece ülkede kurulan iki televizyon kanalını baz alırsak, araştırmalar küreselleşmenin medya yapılanmasında çok da güçlü olmadığını göstermektedir. Ancak aynı araştırma bize, eğer küreselleşme varsa da, bunun daha çok uydu aboneliği üzerinden sunulan kanallar üzerinden olduğunu göstermektedir. Dikkat edilmesi gereken konu, bu küreselleşme etkisindeki kanallar, yerel kanalları kontrol altına alması veya onların yayın politikasını etkilemesidir.
Özet (Çeviri)
For a long time, the media or the press of the Democratic Republic of the Congo lived under the domination of the government, first during the colonial period, then under a dictatorial regime, then under a transitional regime. Before, everything was financed by the government so the press had only to please this leader who also watching them with a magnifying glass. So not slippage or you are for the government especially during the era of monopartism, or you are nowhere. There was no other side because there was only one side. And today this press is totally free in theory but in fact. There is pluralism, there is independence of the press, and there is self-financing.Because there is pluralism, the media or the press no longer belongs to the government, the purpose of this work is to find out who are the owners of the press today? And who is funding them today? Research has been conducted to find out the owners of print, radio and television channels in all provinces of the DRC. Research has revealed that there is a predominance of local and international media in the country. And that the ownership of the media is closely related to the politics of the fact that they are more owned by politicians and men affair. Then come the religious denominations, then the community groups and all in the local and private domains which self-finances. And research has again revealed that there is not too much private international business in the media sector and just one public television and one public radio. And it should be noted that there is not a strong monopolization in the media in the DRC, no more than 4 companies that have a horizontal monopolization. And in terms of globalization, if you count only the two television channels that are established in the country, then research shows that globalization is not very strong. But this same research shows us that if there is globalization, it is more because of the television Channels which are captured by satellite subscription, which pushes the local Channels to want to be like foreign international chains.