Geleneksel kent konutlarında giriş kapılarının incelenmesi
  1. Tez No: 57877
  2. Yazar: CANAN SESLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KUTSAL ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel konut, cephe, kapı, sütun, mal zeme, süsleme III, Traditional house, entrance door, column, material, ornament V
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Trabzon geleneksel kent konutlarının, konut tiplerine bağlı olarak, giriş kapılarının incelenmesi üzerine yapılan bu araştırma, Trabzon'un beş mahallesinde oluşturulan örnek- lem grubu ile gerçekleştirilmiştir. Tez altı ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, konuya giriş yapılarak, problemin tanı mı, çalışmanın amacı, araştırmada kullanılan yöntem ve tek nikler belirtilmiştir. ikinci bölümde, alan yer almaktadır. Alan çalışmasından elde edilen bilgiler, fotoğraf, ve çizimlerle sunulmuştur. Trabzon kenti geleneksel konutu, konut tiplerine bağlı olarak giriş kapısı, bahçe-giriş ve konut-giriş olmak üzere iki kı sım altında genel özellikler belirtilmiştir. üçüncü bölümde, araştırmada elde edilen bulgular ve bil gilere ait tablo çizimleri yer almaktadır. Dördüncü bölümde Trabzona "geleneksel konutun giriş kapı sı konut tiplerine bağlı olarak bahçe-kapısı ve konut-kapısı olmak üzere iki kısım altında irdelenmiştir. Beşinci bölümde, yukarıda belirtilen bölümlerin ışığı altında ulaşılan sonuçlar yer almaktadır. Altıncı bölümde, elde edilen sonuçlar doğrultusunda öne riler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
A Research On Entrances Of Traditional Trabzon urban Houses This study is about the entrance doors, depending on house types, of traditional urban houses in Trabzon, Turkey. The study is completed with samples, chosen from five districts of Trabzon. The thesis consists of six chapters. In the, first chapter, introduction, explanation of the problem, the purpose of the study, methods and techniques of research take part. In the second chapter, findings of the field study are presented as drawings and photographs. The entrance doors of Trabzon traditional urban houses, depending on house typology, is examined under two parts: 1. Garden doors, 2. House doors. In the third chapter, information and findings of the research is presented as tables. In the fourth chapter, traditional Trabzon urban houses are investigated under two parts: garden doors and house doors. In the fifth chapter the results of the study take part. In the -sixth chapter, In the sixth chapter, recommendations are given.