20.Yüzyıl mobilya tasarımı ile mimarlığı üzerine karşılaştırmalı bir inceleme
  1. Tez No: 57878
  2. Yazar: MEHTAP ÖZBAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEVİNÇ ERTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mobilya Tasarımı, Bina Tasarımı, Mobilya Tarihi, Mimar-Tasarımcılar V, Furniture Design, Building Design, Furniture History, Architect-Designers VII
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 259
Özet
20. Yüzyıl Mobilya Tasarımı ile Mimarlığı üzerine Karşılaştırmalı Bir İnceleme Araştırmada, yirminci yüzyılda egemen olan mimarlık akımlarının arınan, aynı ortamda gelişen ve mobilya tasarımları üzerindeki etkileri, aralarındaki bağlantı ve bağlantısızlıklar, bu dönemin öncü mimar-tasarımcıları özelinde örneklenerek karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Çalışma altı bölümden oluşmaktadır. Birinci Bölüm' de: Sorun belirlenmiş, genel olarak tasar lama ve biçimlendirme, mobilya tasarımı, yirminci yüzyıla kadar ve yirminci yüzyılda mobilya tasarımı konuları geniş bir literatür taraması ile belirlenmiş ve açıklamaları yapılmıştır. İkinci Bölüm' de: Çalışmanın amacı, kapsam ve yöntemi ü- zerinde durulmuştur. Belirlenen kapsam içindeki öncü mimar- tasarımcılar, kronolojik bir sıra içinde yer aldıkları akımlara da bağlı olarak bina ve mobilya örnekleri ile araştırılmış ve açıklanmıştır. üçüncü Bölüm 'de: Mimar-tasarımcıların tasarım kararları, anlayışları örnekler üzerinde tartışılarak bulgular tablolaştırılmıştır. Bu işlem hem bina hem de mobilya düzeyinde yapılmıştır. Dördüncü Bölüm' de: Bina ve mobilya için, biçim, işlev, teknoloji, malzeme ve ekonomi boyutlarında incelenen mimar- tasarımcıların yaklaşımlarının karşılaştırılması yapılmıştır. Beşinci Bölüm' de: Genel sonuçlara yer verilmiştir. Altıncı Bölüm' de: Öneriler kısmı bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
A Comperative Study on the 20th Century Furniture Design and Architecture In this study, the effects of well-knowing architectural styles of 20th century on buildings and furniture design were examined based on selected examples of the pioneers architect-designers and established the relationships and differences in a comperative manners. This study has six chapter. In the First Chapter: The problem has been defined and determined in general design and form in 20th century for the furniture design based upon a literature research. In the Second Chapter: The purpose, frame and method of the study were discussed. In the defined frame, pioneers architect- designers were researched and explained with selected building and furniture examples according to architectural styles in a cronologic order. In the Third Chapter: The design principles and decisions of the architect-designers were discussed with selected examples and findings of the study were listed in the tables. The same method were used both buildings and furnitures. In the Fourth Chapter: Form, function, technology, material and economic aspect of the buildings and furniture were examined and, approaches of the architect-designers were compared based on selected examples. VIIn the Fifth Chapter: General results were presented in this chapter. The Sixth Chapter: The proposals of the study were given in this chapter.