Mutfak mobilyası üretiminde kullanılan yüzey kaplama malzemelerinin yongalevha kalitesi üzerine etkileri
The effects of surface coating materials used for kitchen cabinets on the quality of particleboards
  1. Tez No: 57879
  2. Yazar: TURGAY ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜLYA KALAYCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: veneer, lak, continious pressure laminate, high pressure laminate, polyvinylchloride, particleboard. IX
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET Mutfak Mobilyası Üretiminde Kullanılan Yüzey Kaplama Malzemelerinin Yongalevha Kalitesi Üzerine Etkileri Bu çalışmada, yüzey kaplama malzemelerinin yongalevhamn kalitesi üzerine etkileri ve kaplanmış yongalevhalann bazı fiziksel, mekanik ve yüzey kalitesine yönelik özelliklerinin belirlenmesi incelenmiştir. Deneme levhalarının üretimi için ikisi kamu, ikisi özel olmak üzere dört farklı fabrikadan alman yongalevhalar kullanılmıştır. Fabrika isimlerinin saklı kalması için bunlar A, B, C ve D Fabrikaları olarak tarafımızdan adlandınlrmşlardır. Ahşap kaplama işlemi için, pres basıncı 2 kg/cm2, pres sıcaklığı 110 °C ve pres süresi 3 dakika olan preste yongalevha üzerine m2“ye 150 gr gelecek şekilde üreformaldehit tutkal çözeltisi kullanılmış ve daha sonra üzerine son kat vernik atılmıştır. Lake kaplama işlemi için yongalevha yüzeyine 250-300 g/m2 lake macunu sürülüp zımparalandıktan sonra lake boya atılmıştır. Rulo laminatı kaplama işlemi için pres basıncı 2 kg/cm2, pres sıcaklığı 80 °C ve pres süresi 4 dakika tutulmuştur. Bu işlem sırasında yongalevha üzerine m2 *ye 220 gr gelecek şekilde üreformaldehit tutkal çözeltisi kullanılmıştır. Yüksek basınç laminatı kaplama işlemi için pres basma 2 kg/cm2, pres sıcaklığı 1 10 °C ve pres süresi 4 dakika tutulmuştur. Bu işlem sırasında yongalevha üzerine m2 ”ye 220 gr gelecek şekilde üreformaldehit tutkal çözeltisi kullanılmıştır. Polrvinilklorür kaplama işlemi için pres basıncı 2 kg/cm2, pres sıcaklığı 90 °C ve pres süresi 10-15 saniye tutulmuştur. Bu işlem sırasında yongalevha üzerine m2 ' ye 100 gr gelecek şekilde epoksi tutkalı kullanılmıştır. Deneme levhaları üç hafta süre ile 20± 2 °C sıcaklık ve %65 ± 5 bağıl nem şartlarında klima odasında kfimatize edildikten sonra deneyler için gerekli boyutlarda kesilerek tekrar klima odasına konulmuştur, örnekler üzerinde özgül ağırlık, rutubet miktarı, su alma ve kalınlık artımı gibi fiziksel, eğilme direnci yüzeye dik çekme direnci, levha yüzeyine ve levha kenarına dik vida tutma gücü gibi mekanik özellikler ile sigara ateşine, lekelenmeye, aşınma ve çizilmeye karşı dayanıklılık gibi yüzey kalitesi deneyleri yapılrnıştff. Deneyler sonucu elde edilen değerler üzerinde t-testi, çoğul varyans analizi ve buna bağlı olarak Duncan testi uygulanmıştır. Sonuç olarak, yüzey kaplama malzemeleri ile kaplanmış yongalevhalann fiziksel ve mekanik özelliklerinde belirgin bir iyileşme kaydedilmiştir. Yüzey kalitesine yönelik deneyler sonucunda rulo ve yüksek basınç laminatmm mutfak mobilyası üretimi için daha uygun oldukları belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Ahşap Kaplama, Lake, Rulo Laminaö, Yüksek Basic Laminatı, Pohvinil Ktarür, Yongatevha. VTII
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Effects of Surface Coating Materials Used For Kitchen Cabinets on the Quality of Particleboards In this study, the effects of surface coating materials on the quality of particleboards and its physical and mechanical properties together with its surface quality were investigated. Samples were obtained from for different sources named A, B, C, D for security of them. A, C and B, D indicate state and private sources, respectively. For veneer coating, 150 g/m2 of urea formaldehyde was used at about 2 kg/cm2 of pressure and 110 °C of temperature for 3 minutes, and then warnish was applied. For lak coating, particleboards were sanded after 250-300 g/m2 lak paste was applied and painted. For continious pressure laminated coatings, samples were kept under 2 kg/cm2 of pressure and 80 °C of temperature for 4 minutes, and 220 g/m2 of urea formaldehyde adhesive was applied for during this procedure. For high pressure laminated coatings, samples were kept under 2 kg/cm2 of pressure and 110 °C of temperature for 4 minutes, and 220 g/m2 of urea formaldehyde adhesive was applied for during this procedure. As for polivinylchloride coating, samples were kept under 2 kg/cm2 of pressure and 90 °C of temperature for 10-15 seconds, and 100 g/m2 of epoxy resins was applied for during this procedure. Boards were conditioned in a conditioning room for three weeks at 20± 2 °C and 65±5 % relative humudity until all the boards reached an equilibrium moistere content. After that boards were recut at the specified dimensions and were replaced in the conditioning room. The following was recorded during the experiments: moisture content, water absorbtion and thickness swelling at 2 and 24 hours after soaking in the water, specific gravity, bending strength, bonding strength, screw holding and some surface quality experiments. As a result of this study, physical and mechanical properties of particleboard veneered using by surface coating materials were increased. It may be concluded that continious pressure laminated and high pressure laminated materials are suitable for kitchen cabinets.