Sedanter ve fiziksel aktif kadınlarda denge ve postür egzersizlerinin etkilerinin karşılaştırılması
The comparison of effects of balance and posture exercises between sedentary and physically active women
  1. Tez No: 578795
  2. Yazar: BÜŞRA ÜLKER EKŞİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERYAL SUBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel aktivite, sedanter yaşam, fiziksel uygunluk, denge, postür, Physical activity, sedentary life, physical fitness, balance, posture
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmanın amacı sedanter ve fiziksel aktif kadınlar arasında uygulanan denge ve postür egzersizlerinin fonksiyonel düzey üzerine olan etkilerinin karşılaştırılmasıdır. Çalışmaya Nisan 2019 – Haziran 2019 tarihleri arasında DansAlaturka Spor Kulübü'ne üye olan aktif 13 kadın (37,07 ± 9,79 yıl) ve günlük aktiviteler dışında herhangi bir egzersiz yapmayan 13 sedanter kadın (38,00 ± 7,83 yıl) gönüllü dahil edildi. Çalışmaya başlamadan önce sosyodemografik bilgi formu hastalar tarafından dolduruldu. Çalışma grubu denge, esneklik, kassal endurans, fonksiyonel mobilite, kas kuvveti ve koordinasyon açısından değerlendirildi. Denge için flamingo testi, esneklik için otur-uzan testi, kassal endurans için sit-ups testi, fonksiyonel mobilite için 50 adım yürüme testi, kas kuvveti ve koordinasyon için sandalyeden kalkma testi kullanıldı. Bireyler aktif (Grup 1) (n=13) ve sedanter (Grup 2) (n=13) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Tüm bireyler egzersiz eğitim programına alındı ve 6 hafta boyunda haftada 3 gün yapılmak koşuluyla tüm egzersizler iki gruba da öğretildi. Aktif grubun egzersizleri 6 hafta boyunca haftada 3 gün fizyoterapist tarafından yaptırıldı. Sedanter gruba ise ilk seansta egzersizler fizyoterapist tarafından gösterilerek ilerleyen seanslarda video takibi ile devam edildi. 6 haftanın sonunda çalışma öncesi yapılan değerlendirmeler tekrarlandı ve istatistiksel analiz edildi. Gruplar karşılaştırıldığında her iki grupta da denge girişim sayılarının ölçüldüğü flamingo denge skorlarındaki düzeltme girişimi sayılarında azalma bulunmuştur. Bu azalma her iki grup için geçerli olsa da sedanter grup için istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0.001). Flamingo testi değerlendirmesinde gruplar arasında anlamlı fark bulunamamıştır. Her iki grupta da otur-uzan testi skoru egzersiz eğitimi sonrası ölçümlerinde istatistiksel olarak anlamlı artmıştır (sırasıyla Grup 1 ve Grup 2 için p=0.008, 0.014). Gruplar arasında başlangıçta da korunan otur-uzan testi farkı egzersiz eğitimi sonrasında da korunmuştur ve gruplar arasında anlamlı fark bulunmuştur (p0.05). 50 adım yürüme ve sandalyeden kalkma testi değerlendirmelerinde gruplar arasında istatistiksel herhangi bir değişim olmamıştır (p>0.05). Çalışmamızdaki birkaç farklı hipotezde olduğu gibi denge ve postür egzersizleri bazı değerlendirme parametrelerinde bireylerin fonksiyonel düzeylerine katkı sağlamıştır. Bu sebeple sedanter kadınlarda egzersizlerin ev ortamında bile olsa düzenli olarak yapılmasıyla bireylerin fonksiyonel düzeylerine katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the effects of balance and posture exercises on functional level between sedentary and physically active women. Thirteen active women (37.07 ± 9.79 years) who participated in DansAlaturka Sports Club between April 2019 and June 2019 and 13 sedentary women (38.00 ± 7.83 years) who did not do any exercise except daily activities. was included. Before starting the study, sociodemographic information form was filled by the patients. The study group was evaluated for balance, flexibility, muscular endurance, functional mobility, muscle strength and coordination. The flamingo test was used for balance, sit-and-lie test for flexibility, sit-ups test for muscular endurance, 50-step walk test for functional mobility, and chair-lift test for muscle strength and coordination. The individuals were divided into two groups as active (Group 1) (n = 13) and sedentary (Group 2) (n = 13). All individuals were included in the exercise training program and all the exercises were taught to both groups provided that they were performed 3 days a week for 6 weeks. Active group exercises were performed by physiotherapist 3 days a week for 6 weeks. In the first session, the sedentary group showed the exercises by the physiotherapist and continued with video monitoring in the following sessions. At the end of 6 weeks, pre-study evaluations were repeated and analyzed statistically. When the groups were compared, there was a decrease in the number of correction attempts in flamingo balance scores, in which the number of balance attempts was measured in both groups. Although this decrease was valid for both groups, it was statistically significant for the sedentary group (p=0.001). There was no significant difference between the groups in the flamingo test evaluation. In both groups, the sit-and-lie test scores increased significantly after exercise training (p=0.008, p=0.014 for Group 1 and Group 2, respectively). The difference between the groups that was maintained at baseline was also maintained after exercise training and a significant difference was found between the groups (p0.05). There was no statistically significant difference between the groups in the 50-step walking and chair-lift test evaluations (p>0.05). As in several hypotheses in our study, balance and posture exercises contributed to the functional levels of individuals in some evaluation parameters. For this reason, it is thought that regular exercise in sedentary women, even in the home environment, may contribute to the functional levels of individuals.