Envâr-ı Ulûm dergisi
The Envâr-i Ulûm magazine
- Tez No: 578809
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS EMRE TANSÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Sâtı El Husri, Bedii Nuri, Meşrutiyet, Pozitivizm, Envâr-ı Ulûm, Sâtı El Husri, Bedii Nuri, Second Constitutional Monarchy, Positivism, Envâr-ı Ulûm
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Bir ülkenin düşünce dünyasının anlaşılmasında dönemin fikir adamlarının çıkardığı kitap, dergi ve makaleler, fikirsel gelişim sürecinin tarihsel sıralaması hakkında önemli bilgiler vermektedir. Dergi yayıncılığı süreli olarak gündemi yakalamak ve periyodu çerçevesinde günlük tutmakla eşdeğerdir. Bu bağlamda eski bir metin olan Sâtı El Husri Bey'in“Envâr-ı Ulûm”adlı eseri, önemli bir kaynak olarak kabul edilmiştir. Derginin eski harflerle matbu halini yeni harflerle transkripte ederek günümüz bilim insanlarının yararına sunulmuştur. Derginin yayınlandığı dönemdeki fikir tartışmalarının içerisindeki yeri tayin edilmeye çalışılmıştır. Bunun yanı sıra Sâtı Bey ile derginin diğer yazarlarının bilimsel tercihleri kısa ve öz bir şekilde vermeye çalışılmıştır. Yine Sâtı Bey'in eğitimciliğinin yanında fikriyatına tesir eden düşüncelerin yarattığı etkiler açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In understanding a country's the world of thought which the books, magazines and articles published by intellectuals provide important information about chronology of the intellectual development's process. Magazine publishing is equivalent to catching the agenda on a regular basis and keeping diary within the framework of the period. In this context, old text Sâtı El Husri Bey's work named“Envâr-ı Ulûm”was accepted as an important source. It was presented to the today's academic world, transcribing in new letters form of magazine from the printed version with the old letters. It has been tried to determine the place of the magazine in intellectual discussions when at the time period the magazine was published. In addition, it has been tried to explain the scientific preferences of Sâtı Bey and other magazine authors in a short and concise way. Once again, besides the educator identity of Sâtı Bey, we tried to explain the thoughts that influence his mind and the influences created by these thoughts.