Dönüştürücü liderlerin çalışanların örgütsel bağlılık, iş performansı ve işten ayrılma niyeti üzerine etkisinde işe tutulmanın rolü
The role of recruiting leaders in their impact on organizational commitment, business performance and intention to quit
  1. Tez No: 578851
  2. Yazar: GAMZE GÜL TOZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ METİN OCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dönüştürücü Liderlik, Örgütsel Bağlılık, İş Performansı, İşten Ayrılma Niyeti, İşe Tutulma, Transformational Leadership, Organizational Commitment, Job Performance, Turnover Intention, Job Engagement
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Günümüzün rekabetçi dünyasında, işletmelerin varlıklarını devam ettirmeleri ve rekabet üstünlüğü sağlamaları için örgütlerdeki liderlere büyük ihtiyaç doğmuştur. Özellikle hızla değişen çevre koşullarında örgütlerin ayakta kalabilmeleri ve varlıklarını devam ettirebilmeleri ancak değişimlere uyum sağlamaları ve hatta değişimi etkilemeleri ile mümkündür. Bu kapsamda işletmelerin içinde bulunduğu sürekli değişim ortamında çevresel değişimleri fırsata çevirebilmeleri için dönüştürücü liderlere ihtiyaç bulunmaktadır. Dolayısıyla dönüştürücü liderlik tarzına sahip yönetim anlayışı tüm işletmelerde giderek önemli hale gelmiştir. Bu kapsamda araştırmamızda dönüştürücü liderliğin örgüt çalışanlarının örgütsel bağlılığı, iş performansı, işten ayrılma niyeti üzerine etkisinde işe tutulmalarının rolü incelenmiştir. Literatür taramasında ilk bölümde liderlik ve dönüştürücü liderlik kavramlarına yer verilirken araştırmamızın ikinci bölümünde örgütsel bağlılık, iş performansı, işten ayrılma niyeti, işe tutulma gibi kavramlar incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise araştırma değişkenleri arası ilişkilere yönelik literatürde yapılan çalışmalar incelenmiştir. Müteakiben araştırmada elde edilen veriler, AMOS 21 ve SPSS 21 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma değişkenlerin demografik faktörlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını tespit etmek maksadıyla t testi ve ANOVA analizi yapılmıştır. Araştırma değişkenleri arasındaki ilişkileri ortaya çıkarmak maksadıyla Pearson korelasyon ve Hiyerarşik Regresyon Analizi yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar mevcut literatür kapsamında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's competitive world, there is a great need for leaders in organizations to sustain their existence and provide competitive advantage. Especially in rapidly changing environmental conditions, it is only possible for organizations to survive and maintain their existence only by adapting to and even influencing changes. In this context, transformational leaders are needed to convert environmental changes into opportunities in an environment of continuous change. Consequently, transformational leadership style has become increasingly important in all businesses. In this context, the role of job engagement attitudes of employees is examined on the interaction between leaders' transformational leadership behaviors and organizational commitment, job performance and turnover intention. In the first part of the research, the concepts of leadership and transformational leadership are given. In the second part of the research, concepts such as organizational commitment, job performance, turnover intention and job engagement are examined. In the third part, the studies conducted in the literature about the relationships between the research variables are reviewed. Subsequently, the data obtained in the study were analyzed using AMOS 21 and SPSS 21 package programs. The t test and ANOVA analysis were performed to determine whether the variables differ according to demographic factors. Finally, Pearson correlation and Hierarchical Regression Analysis were used to reveal the relationships between the research variables. The results obtained were evaluated in the light of the current literature.