Antalya-Elmalı polyesinin hidrojeoloji ve Çayboğazı baraj yerinin jeoteknik incelenmesi
Investigation of hydrogeology of Antalya-Elmalı polje and geotechnical emplacement of Çayboğazı dam
- Tez No: 34940
- Danışmanlar: PROF. DR. BAKİ CANİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Buharlaşma - terleme, Hidrodinamik, Transmisivite, Boşalım katsayısı, Karstl aşma, Yeraltı suyu bilançosu, Kayaç kalite katsayısı, Lugeon birimi
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 285
Özet
ii ÖZET Doktora Tezi ANTALYA-ELMALI POLYESÎNÎN HİDROJEOLOJİ ve CAYBO?AZI BARAJ YERİNİN JEOTEKNİK İNCELEMESİ Mehmet ÇELİK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Bak i CANİ K 1994, Sayfa : 368 Jüri : Prof Dr. Baki CANÎK Prof. Dr. Erman SÂMİLGÎL Prof. Dr. Şevki FİLÎ 2 Bu çalışmada Antalya -El malı Polyesinin 1/25.000 ölçekli jeoloji ve hidrojeoloji haritaları yapılmıştır. Alanda: otokton, ara zon ve all ok ton birimler yer alır. Otokton birimlerde, temeli oluşturan Alt-Üst Kretase yaşlı Beydağları ki reçtaşl arından çok sayıda ve türlü karstik yapılar içermektedir. Bunun üzerine uyumlu olarak Pal eosen yaşlı, geçirimli kireçtaşlarından.oluşan Gedikbaşı formasyonu gelir. Pal eosen oluşukları üzerinde uyumsuz olarak Eosen yaşlı Susuzdağ kireçtaşları bulunur. Eosen birimleri de karstik olup geçirimlidir. Bu birimler Alt Miyosen yaşlı Sinekcibeli formasyonu tarafından uyumsuz olarak örtülmektedir. Bu formasyon altta algli kireçtaşlarının oluşturduğu geçirimli Gömüce üyesi, ortada killi ki reçtaşl arından oluşan geçirimli Kıbrısdere üyesi, üstte ise; kiltaşı, kumtaşı ve nadiren de çakıltaşı ve çörtlü kireçtaşmdan oluşan Çayboğazı üyesi yer almaktadır. Sinekcibeli formasyonu Alt Miyosen yaşlı kumtaşı, kiltaşı ve çakıltaşmdan oluşan geçirimsiz Kasaba formasyonu tarafından uyumsuz olarak örtülmektedir. Otokton birimlerin en üstünde uyumsuz olarak kil, kum ve çakıldan oluşan kırıntılı alüvyon, yamaç molozu ve breşi yer almaktadır. Alüvyon ve yamaç molozu serbest akifer oluşturur.III Ara zon birimleri, oiokion birimler üzerine bindir mel i olarak gelmektedir. Bu birimler Gömbe grubu olarak adlandırılmıştır. Elmalı, Uçarsu ve Yavuz formasyonlarından oluşur. Bunlar geçirimsiz ki İtası ve marn ile kumtaşı, çakıltaşı, nadiren de kireçtaşından oluşmuşlardır. Yavuz formasyonu da Uçarsu formasyonu üzerine bindirmeli olarak gelmiştir. Allokton birimler arazon üzerinde bindirmeli olarak gözlenmektedir. Olistostromal melanj içersinde yer alan Eskihisar ve Gül bahar grubu Eskihisar grubu üzerinde bindirmeli olarak yer almaktadır. Bunlar yeraltı suyu bakımından en verimli birimi oluşturur. Eskihisar grubu yer yer alüvyonun killi seviyeleri ile ör tül düğü yerlerde basınçlı akifer oluştururlar. Birimler karstik olup ikincil porozite oranı yüksektir. Sıkılaşmamış alüvyonun laboratuvarda ölçülen toplam poroziteleri % 25 ile % 40 arasında değişmektedir. Otokton ve allokton kireçtaşlarında ölçülen porozite değerleri de % 0.36 ile % 9.70 arasındadır. Serbest alüvyon akiferin; arazide pompa testleriyle tesbit edilen permeabilitesi 1.91 x 10~ö m/s ile 1.34 x 10~5 m/s arasında, transmi si vitesi 4.12 x 10~ m /s ile 8.19 x 10 m /s arasında, depolama katsayısı ortalama 6. 3 x 10, etki alanı yarıçapı 247 m dir. Slug-Test yöntemi ile serbest akiferde arazide hesaplanan permeabilite ise 7.84 x 10~ m/s ile 1.38 x 10 m/s arasında, transmi si vitesi ise 6.13 x 10 m/s ile 1.81 x 10 m /s arasındadır. Karstl aşmayı denetleyen en önemli faktörler süreksizlikler ve kayaçların kimyasal bileşimidir. Karstik kaynakların boşalım katsayıları 7.03 x 10 - 1.19 x 10 gün arasındadır. Kaynakların debisi 0.5 l/s ile 1345 l/s arasında değişir. Elmalı polyesindeki kaynak, sondaj ve adi kuyu suları genellikle içilmeye, endüstride kullanıma ve sulamaya elverişlidir. İnceleme alanı beslenme alanından daha küçük olduğundan, bu nedenle ak i fer e girenler, çıkanlardan daha f azl adı r. Baraj alanındaki birimlerde RQD ile permeabilite ve RQD ile Lugeon birimlerinin ters orantılı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
iv ABSTRACT Ph. D. Thesis INVESTIGATION OF HYDROGEOLOGY OF ANTALYA-ELMALI POLJE And GEOTECHNICAL EMPLACEMENT OF ÇAYBO?AZE DAM Mehmet ÇELÎK Ankara University- Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering' Supervisor: Prof. Dr. Baki CANÎK 1994, Page: 268 Jury: Prof. Dr. Baki CANÎK Pr of. Dr. Er man SÂMÎ LGÎ L Prof. Dr. Şevki FÎLÎ2 In this study the geological and hydrogeological map of the polje of Antalya - Elmalı has been done at a scale of 1/25. 000. In this area autochthonous, paraautochthonous and allochthonous are outcropped. The basement of the autochthonous unit is represented by Lower-Upper Cretaceous Beydağlarl limestone which is containing large amount and different types of karstic occurrences. This unit overlain conformably by low permeability Paleocene Gedikbasi formation limestone. Eocene Susuzdağ limestone is overlain unconf ormably on the Paleocene unit. The Eocene units are karstic and permeable in character. These units are covered unconf ormably by Lower-Miocene Sinekcibeli formation. The Lower part of this formation is composed of permeable Klbrlsdere member clay limestone and the upper part of the unit is Çayboğazl member which is composed of claystone, sandstone and rarely conglomerate and chertly limestone. Sinekcibeli formation is covered unconf ormably by impermeable Lower Miocene Kasabaformation consisting of sandstone, claystone and conglomerate. Above the autochthonous units clay, sand, pebble, clastic alluvium and slope debris and brecia are overlain unconf ormably. The alluvium and slope debris are represented unconf ined aquifer. The paraautochthonous units are overthrusted the autochthonous units. These units named as Gömbe group and consist of Elmalı, Uçarsu and Yavuz formations. These are composed of impermeable claystone and marl in addition to, sandstone, conglomerate and rarely limestone. Yavuz formation is overthrusted Uçarsu formation. The allochthonous units observed as overthrusted units on the paraatochthonous units. GÜlbahar groups are overlain by Bskihisar groups which is represented in olistosrom melange. These units are represented the most yield of the ground water. Bskihisar groups are locally covered by clay alluvium levels representing confined aquifer. The ratio of the porosity and the karstif ication are high. The total calculated porosity of the consolidated alluvium vary between 25 % and 40 %. The amount of the porosity of the autochthonous and allochthonous units changing between 0.36 % and 9.70 %. According to the result of the pompage testing in the field the ratio of the permeability vary between 1.91x10 m/s and -5 -4 2 1.34x10 m/s, the transmisvity is between 4.12x10 m /s and 8.19x10 m /s and the average of storage coefficient is 6.3x10 and the effect of radius area is 247 m. Hydrogeological characteristics of unconfined aquifer is determined by Slug and pumping tests in the field the ratio of the permeability vary between 7.84x10 m/s and 1.38x10 m/s and the ratio of the Transmisvity -