Yerelleşme ve merkezileşme açısından Türkiye'de yerel yönetimler reformu (2002-2015 yılları arası dönem)
Local governments reform in Turkey in the with regard to centralization and decentralization (The period between 2002-2015)
  1. Tez No: 578889
  2. Yazar: AYŞENUR ALAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAHSİN GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Merkezileşme, Yerelleşme, Reform, Kamu Yönetimi, Centralization, Decentralization, Reform, Public Administration
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Günümüz dünyasında her alanda yaşanan değişim ve dönüşüm, yönetim yapılarını da etkilemiş, söz konusu etkilenme yönetimleri çeşitli reformlar gerçekleştirmeye zorlamıştır. Bu süreçte ortaya çıkan çeşitli sorunların çözümünde küreselleşme ve bilgi teknolojilerinin getirdiği farklı düşünce ve anlayışlardan faydalanılması gerekmiştir Tezin amacı, Türkiye'de 2000'li yıllardan itibaren kamu yönetimi alanında meydana gelen değişimlerin yasal mevzuat açısından değerlendirilmesi ve yaşanan gelişmelerin yönetim yapımıza etkilerini araştırmaktır. Osmanlı İmparatorluğu'ndan devralınan merkeziyetçi bir yönetim anlayışını devam ettiren Türk kamu yönetiminin 2002 yılından itibaren kurulan siyasal iktidarlar tarafından yoğun ve etkili bir reform sürecine tabi tutulduğu görülmektedir. Çalışmada, kamu yönetimindeki değişim ve dönüşüm süreci ile gerçekleştirilen reformların gerekçeleri irdelenirken söz konusu reformların yerel anlamda yönetsel yapı, mali yönetim, katılımcılık ve sosyal belediyecilik, vb. alanlarda etkilerinin neler olduğu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmanın sonucunda ise aşırı merkeziyetçi devlet yapılanmasının ortadan kaldırılması ve bürokratik devletin hizmet devletine dönüşümünü sağlamada önemli bir mesafe alındığı söylenebilir. Bunun yanı sıra güçlü belediyecilik anlayışıyla formüle edilen yerel yönetim reformları ile yerel kamu hizmetlerinin daha etkin, verimli ve halkın talebine uygun bir şekilde yerine getirilmesinin mümkün hale geldiği, dolayısıyla yerel yönetimlerin siyasal, yönetsel, finansal yetki ve sorumluluklarının arttırılarak yerelleşmede önemli bir ilerleme sağlandığı ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
In today's world, the change and the transformation in every field affects the administrative structures, which necessitates the implementation of various reforms by the administrations. In order to solve the various problems that emerged in this process, it is needed to benefit from different ideas and insights emerged with globalization and information technologies. The aim of the thesis is to evaluate the changes in public administration in terms of legislation and to investigate the effects of these developments on the administrative structure in Turkey. It is observed that the Turkish public administration. Which maintained a centralized management approach taken from the Ottoman Empire, has been subjected to an intensive and effective reform process by the political authorities established since 2002. This study examines the reasons for the reforms and the changes in public administration and the effects of the administrative reforms on various fields such as administrative structure, financial management, participation and social municipality. According to the study, it is possible to say that an important step is taken for the abolishment of excessively centralized state structure and the transformation of the bureaucratic state to the service state. In addition, it can be stated that local government reforms, formulated with a strong municipality approach, make it possible to perform local public services in a more effective and productive way. Thus, localization is achieved by increasing the political, managerial and financial powers as well as responsibilities of local administrations.