Gebelik öncesi uygulanan sağlıklı yaşam biçimi davranışları ve gebelik dönemi uygulanan sağlık uygulamaları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investion of the relationship between healty behaviorbehaviors pre pregnancy and health practices during pregnancy
- Tez No: 578895
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RABİA SOHBET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, Saglık Uygulamalar, Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları, Pregnancy, Healthy Lifestyle Behaviors, Health Practices
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma gebelik öncesi uygulanan sağlıklı yaşam biçimi davranışları ve gebelik dönemi uygulanan sağlık uygulamalarının ilişkisini ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma Gaziantep İlinin Gaziantep Şahinbey Tıp Fakültesi Hastanesi ile Dr. Ersin Arslan Mücahitler Kadın Doğum Polikliniklerinde Aralık 2018-Şubat 2019 tarihleri arasında başvuran gönüllü ve araştırma kriterlerine uygun 614 gebe ile yapılmıştır. Araştırmanın verileri Birey Tanıtım Formu Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği(SYBDÖ) ve Gebelikte Sağlık Uygulamaları Ölçeği(GSUÖ) ile toplanmıştır. Veriler SPSS 20.0 paket programında tanımlayıcı istatistikler, Cronbach alfa, t-testi, Tek Yönlü Varyans Analizi, Mann-Whitney U, Kruskall Wallis, Post-Hoc testi olarak Tukey testi ve Pearson Korelasyon Analizi ile değerlendirilmiştir. Gebelerin aldıkları toplam puan ortalaması; Gebelikte Sağlık Uygulamaları Ölçeği 115.04±10.57 ve Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği 113.75±19.61 olduğu belirlenmiştir. Yaş, meslek, en çok yaşanılan yer, eğitim, eş eğitimi ve mesleği, sosyal güvence varlığı gibi özelliklerin hem gebelik öncesi sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını hem de gebelikte sağlık uygulamalarını etkilemektedir. Gebelerin Gebelikte Sağlık Uygulamaları ile Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği puan ortalamaları arasındaki ilişkiyi belirlemek için yapılan korelasyon analizi sonucunda pozitif yönde anlamlı düzeyde ilişki belirlenmiştir. Bu sonuçlara göre gebelik öncesi uygulanan sağlıklı yaşam biçimi davranışları ile gebelik dönemi uygulanan sağlık uygulamalarını olumlu olarak etkilediği ve bu davranışların geliştirilmesinde hekim, hemşire, aile çevresinin etkili olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the relationship between healthy lifestyle behaviors applied before pregnancy and health practices applied during pregnancy and to determine the factors affecting it. The study was conducted with Gaziantep Şahinbey Faculty Hospital in Gaziantep and Gaziantep Dr. Ersin Arslan Mücahitler Gynecology Polyclinics between December 2018-February 2019 applied to the volunteer and 614 pregnant women according to the research criteria. The data of the study were collected by using the Individual Introduction Form Healthy Lifestyl Behavior Scale(SISL) and Health Practices in Pregnancy Scale(SESS). Descriptive statistics in SPSS 20.0 package program, Cronbach's alpha, t test, One Way Analysis of Variance, Mann-Whitney U, Kruskall Wallis, Post-Hoc test Tukey Test and Pearson Corelation Analysis were used to evaluate the data. The total score average of the pregnant women; Health Practices in Pregnancy Scale was 115.04 ±10.57 and Healthy Lifestyl Behavior Scale was 113.75±19.61. Age, occupation, place of residense, education level, co-education status and occupation, social security features affect both pre-pregnancy healthy lifestyle behaviors and health practices during pregnancy. Correlation analysis was conducted to determine the relationship between the mean scores of Health Practices in Pregnancy and Healthy Lifestyl Behavior Scale. According to these results, it can be said that healthy lifestyle behaviors applied before pregnancy and health practices applied during pregnancy positively affect and that physician, nurse and family environment are effective in developing these behaviors.