Kurumsal aidiyet düzeyine etki eden faktörler: Manisa Celal Bayar Üniversitesi örneği
The factors that affect institutional belonging: Example of Manisa Celal Bayar University
- Tez No: 578939
- Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİ ÇAKI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, İşletme, Sociology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Aidiyet, Kurum, Kurumsal Aidiyet, Örgütsel Bağlılık, Örgütsel Sadakat, Belonging, Institutions, Institutional Belonging, Organizational Commitment, Organizational Loyalty
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Kurumsal aidiyet bağının akademik personelin performansına ve kuruma sağladığı katkının araştırılmasına yönelik yapılan bu çalışma beş ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın giriş kısmı olan ilk bölümünde problemin tanımı, çalışmanın amacı, önemi, sınırları ve çalışma ile ilgili tanımlara yer verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümü literatür taraması şeklinde yazılmış olup aidiyet ve kurumsal aidiyet kavramları ele alınmıştır. Tezin ana konusunu oluşturan kurumsal aidiyet kavramı tanımlanmış ve aidiyet düzeyine etki eden yaklaşımlar ile kurumsal aidiyet sınıflandırmaları sosyolojik açıdan incelenmiştir. Aynı zamanda kurumsal aidiyet kavramının kapsamı irdelenmiş ve bu kavrama etki eden faktörler ele alınmıştır. Çalışmada Manisa Celal Bayar Üniversitesi akademik personellerinin kurumsal aidiyet düzeylerinin belirlenmesi ve kurumsal aidiyetlerine etki eden faktörlerin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışma nicel bir çalışma olmakla birlikte; veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmıştır. Çalışmaya 155'i kadın, 147'si erkek olmak üzere 302 kişi katılmıştır. Anketlerden elde edilen veriler SPSS 25.0 programı ile analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda kurumsal aidiyetin cinsiyete, çocuk sayısına, akademik ünvana, disiplin alanına, toplam hizmet süresine, gelir durumuna ve mobbing durumuna göre farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, which is carried out in order to investigate how the corporate belonging ties affect the performance of the academic staff and the benefits of this situation to the institution, consists of five main sections. In the first part of the study, the definition of the problem, the purpose of the study, its importance, boundaries and the definitions related to the study was discussed. The second part of the study was written as a literature review and the concepts of belonging and corporate belonging were discussed. The concept of corporate belonging which constitutes the main subject of this thesis is defined and the approaches that affect the level of belonging and the classifications of corporate belonging are examined sociologically. Also, the scope of the concept of corporate belonging was examined and the factors affecting this concept were discussed. The aim of the study was to determine the level of corporate belonging of the academic staff of Manisa Celal Bayar University and to determine the factors affecting their corporate belonging. This study is a quantitative study and the survey technique was used as a data collection tool. A total of 302 people -155 female and 147 male- participated in the study. The data obtained from the questionnaires were analyzed with SPSS 25.0 program. As a result of the analyzes, it has been determined that corporate belonging varies according to gender, number of children, academic title, discipline, total service life, income level and mobbing status.